j0m rEgIstEr HeArTbEaT..CLicK --> sIgN uP --> $$$

** j0m k0nGsi LinK k0rAnG dI SinI! =) **

0uR fAmiLy

Usia perkahwinan kami ;)

jOM PotOnG KukU ~

Salam semua :)

erm..ari ni ari Jumaat kan..penghulu segala hari..Alhmadulillah..semoga kita semua mendapat keredhaan dari Allah swt..amiin..

Ari ni nak kongsi ngan korang sumer cara potong kuku ikot sunnah nabi..


Aku dlu kalo potong kuku..main tibai jer..ikot suke nak potong mana dlu..tyme blajar kat U dlu br tau cara yang betul..ikut sunnah nabi..terima kasih pada akak2 kelab Iqra sbb sudi tampal artikel tu kat dinding hostel..hehe..btul jahil aku nih..tu laa malas nak blajor..=p

Ada hari-hari sunat nak potong kuku.. dan juga fadhilatnya...antaranya:

SABTU : nescaya keluar dr tubuhnya ubat dan masuk penyakit.

AHAD : nescaya keluar kekayaan dan masuk kemiskinan.

ISNIN : nescaya keluar penyakit gila dan masuk sihat.

SELASA : nescaya keluar sihat dan masuk penyakit.

RABU : nescaya keluar was-was dan masuk kepapaan.

KHAMIS : nescaya keluar penyakit dan masuk penawar.

JUMAAT : nescaya keluar dosa dan masuk pahala..

Orang kata kalo kita simpan kuku panjang boleh menyebabkan anak xpandai, xmendengar ckp ibubapa..yer laa kan..kalo pikir yer jgk sbb kalo mak berkuku panjang..masak..perah santan, basuh beras dll..segala kotoran pada kuku akan mengalir pada makanan yang dimasak..huhu..

Aku pon slalu gak kalo nak beli makanan ape2 ke..msti tgk kebersihan penjual tu..kalo yg berkuku panjang..aku xbeli..sanggup cancel balik..xjadi..hihihi...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

bLoG uNcLe

uncle punya blog

Waktu Solat! Jom Menunaikan Solat di Awal Waktu :)

cLOcK

c0uNtEr

free html visitor counters

cLiCk mE

MuHaMMaD zAfRaN

MuHaMMaD zAfRaN

aBouT ME

My photo
pASIR mAS, kELANTAN, Malaysia
Now, staying at Taman Bertam Perdana, Melaka, Malaysia. A 30th years old. wife of Mohd Khuzaifah and work at home. Join Shaklee pada 25 Jun 2012, dari group JUTAWAN (PM Cery), S2U (PM Iffah Anuar), MSE (Master Nadiah). Mom of Zafran & Zara :). You can call me Wani :)

I f0ll0w U, U F0ll0w mE

FolL0wERs

My Other Blog

PoPuLaR PosTs

Blog Archive

wanipc. Powered by Blogger.