j0m rEgIstEr HeArTbEaT..CLicK --> sIgN uP --> $$$

** j0m k0nGsi LinK k0rAnG dI SinI! =) **

0uR fAmiLy

Usia perkahwinan kami ;)

Hubby cakap kulit saya LICIN dan GEBU..awww...

Salam :)

Wani nak share testimoni dari sorang ni..

TERUJA sangat bila hubby kita sendiri yang puji kan :))

Sure dah xpandang yang lain..hihi..InsyaAllah..

Nak tahu RAHSIAnya? Jommmm------>>>DI SINI<<<<--------

Come back!!!

Assalamualaikum wbt...

Dah lama rasanya tinggalkan blog Ujana Raudhah ni bersarang..sorry yeaa...

Sekarang Wani tengah sibuk berSHAKLEE..hehe..

Alhamdulillah..rezeki datang tanpa disangka..actually Wani baru jer join bisness ni..dan dah dapat hasil yang LUMAYAN...semuanya adalah rezeki dariNYA..teringin sangat berkongsi ngan sesiapa yang ingin mengetahuinya...

Kalo berminat, bleh tanya direct wani yer...Wani boleh berkongsi pada sesiapa sahaja yang ingin maju ke hadapan...impian wani adalah untuk capai TARGET 'FINANCIAL FREEDOM' INSYA'ALLAH..

Jika kita berusaha, insyaAllah akan dapat hasilnya..yang penting sentiasa BERDOA, BERUSAHA...dan sentiasa bergantung harap pada Allah swt..jangan mengharap pada yang BINASA...

Jemput ke blob wani yer kesihatan adalah anugerah...InsyaAllah banyak info2 menarik yang akan dikongsikan di sana..

Cuti-cuti Malaysia di Kuching, Sarawak Part II

Assalamualaikum :)

hmm...ni nak sambung citer ari tu..kat Kubah Ria Wani makan laksa sarawak..masyaAllah..sedap! kalo dlu pernah makan orang semenanjung yang buat..tapi ni, pior org Sarawak tau..lain sgt rasanya..lagi sedap! serius! Ayah Zafran plak makan nasi goreng ayam..pon sedap!

 Laksa Sarawak yang nyaman!

Nasi goreng ayam :)

After gi Kubah Ria, kami round2 bandar Kuching..kali ni da xguna GPS...wat macam bagus jer..hihihi..pastu, kami balik semula ke hotel. Malam tu kami kuar gi 
v
v
v
v
v
v
Kg. Boyan

Kami gi Kg. Boyan ni naik kereta dalam 20 minit + sesat (dari bandar Kuching)..hehe...sebenarnya bleh naik perahu atau boat dari Waterfront..5 minit jer bleh smpi..huhu..malam2 kan takut jgk nak naik boat..

Rata2 penduduk Kg Boyan ni ramai yang beragama Islam..Azan berkumandang di sana sini..kalo ada yang nak wat maksiat pon mungkin akan fikir 2 or 3 kali...

kat sni ada jual kek lapis yang glamour tu.."Kek Lapis Dayang Salhah"..

Kalo nak makan2 pon banyak jer pilihan..memang sempoi la kalo nak lepak sni malam2...dengan ditemani angin sepoi2 bahasa dari sungai Sarawak...huhu...

Fridge magnet (FM) pon leh dapat dengan harga yang murah.

Gambir Sarawak pon ada jual. Apa lagi? hehe..nnt datang sendiri lah!!

Nasi goreng terubuk ikan masin

Memang best nasi ni...Cubalah..hehe..Ikan masin tu dia goreng garing..kalo x alamatnya xtermakan la sebab banyak tulang :) Harga pon leh kata murah jgk la. mcm makan kat kedai biasa2. yang mahalnya kat sni kalo malam2 dia nyer view.... menarikkkkkkkkkk..warna-warni dengan lampu2 bandar kuching yg boleh dilihat dari Kg Boyan ini. Seberang je tau!

Alhamdulillah...dah kenyang...apa lagi..balik tido ler..hehe..Zafran lpun duk merengek jer..ngantuk agaknya...

So, hari ke-3 bersambung di next entry...part yg paling kelakar dan akan ingat sampi bila2..haha..wat malu jerr! ;P

Cuti-cuti Malaysia di Kuching, Sarawak

Assalamualaikum wbt..

Hi, sebelum ke Sarawak..Wani kena stay kat umah abg dlu kat Sg. Besi sbb hubby ada team building kat Sungkai, Perak...2 malam jer..pastu terus naik belon ke Sarawak :)

Sampai kat airport Kuching, dah ada org tunggu...bro pemilik kete sewa...kami sewa kete viva..kereta baru lagi..alhamdulillah...

Destinasi seterusnya, kami pi hotel yg dah booking tu ler...hehe..hotel murah2 aja..area hotel grandcontinental kat Jalan Ban Hock...

Pas simpan2 barang, kami ke Masjid Negeri Sarawak...tercari2 jgk laa...sbb masa tu GPS tunjuk merapu jek..haha..kami tersilap pergi ke Majlis Bandaraya Kuching..kami ingatkan Masjid Negeri..lawak betol...yer lah kan...punyer nampak macam masjid dari jauh..pastu plak terletak tinggi je atas bukit...

Tpi jumpa jgk la masjid yg dicari tu :)

 Masjid Jamek Negeri Sarawak. Pemandangan dari dalam.


Lepas tu, kami gi round2 bandar kuching...singgah di Sarawak Plaza...asalnya nak cari main bazzar..tapi xjumpa..haha..beli biskut2 wat bekal kat hotel nanti...

Dalam ni xda apa sangat...jual2 mcm biasa jer...kalo nak gi shopping complex, baik gi The Spring..tapi kami xsempat pi..

Membeli belah apa yg patut, then terus balik hotel...ari first ni kami xjalan banyak tempat sangat..just nak familiar ngan jalan di Kuching ni jer...round2 suda...malam xkuar sbb hujan...So, ZZZzzzZZzz la jawabnye..

Hari ke 2, kami ke Damai Central...cantik pemandangan kat sini...berhadapan dengan Kg. Budaya Sarawak..Zafran bukan main seronok lagi..sbb ada kawasan yang lapang yang membolehkannya bebas..hehe...ibu dan ayah duk terkejar2 je laa...

Pemandangan di Damai Central..sangat mendamaikan :D


 budak happy!!! :D seronok sangat dia..kami datang pagi..suasana dia memang best...bagi sapa2 bercadang nak gi ke Damai central ni, better gi pagi sbb dalam kul 11 pg mcm tu, ada pertunjukan tarian kat Kg. Budaya...nak masuk ke Kg. Budaya tu dikenakan tiket RM60 bagi dewasa...


 Kg. Budaya Sarawak...just jalan kaki je dari Damai Central..dekat je...opposite side...


Gunung santubong...Subhanallah..cantik pemandangan ciptaan Allah...gambar ni kami amik dari Jambatan santubong...on da way balik ke Kuching.


Lepas tu, kami singgah di Kubah Ria...kat sni banyak gak jual2...ada food court yg besar..banyak pilihan makanan...


 Suasana di Kubah Ria waktu tengah hari...kalo nak pergi, gi waktu petang..lagi ramai orang dan kedai banyak yg buka..kat sni pon leh dapat kek lapis..

Okies...nanti wani sambung lagi yer di next entry :)

papaii...

Jumpa kawan-kawan kat umah pengantin baru :)

Assalamualaikum wbt..

Hi, 1hb July ari tu kami ke Putrajaya...nak gi umah pengantin baru...hehe..ada wat makan2 skit...pengantin baru masak tau kalo nak tau...hehe..bertuah je rasa :)

Dalam kul 4 ptg kami sampai...makanan dah terhidang di meja..hehe..lepas kami sampai, anim plak sampi dengan hubbynya...kawan2 ofis mate pengantin baru (yon) pon ada...da lama xtgk yon..berseri2 nampaknya..maklum laa kan..hikhikhik...

Zafran, anak kesayangan I tu...bukan main seronok lagi...ke hulu ke hilir...aduss..tapi sib baik ayahnya ada..hehe..biasa laa anak laki..aktifff... :)

Kami dah siap makan, sampai plak Mala, Nazrin dan anaknya Balqis... Kami sembang, gelak ketawa..hehe.. as usual la kan..hihi..

Masa nak balik tu, Kak Lid dan Aini plak sampi...sempat gak la borak2...punya la syok duk makan, sembang2..sampai terlupa nak amik gambar...masa melangkah keluar tu baru cakap..hahaha...ape ke ngoks lah kan...hehe

 From left : Aini, Kak Lid, Wani & Zafran, Mala & Balqis, Yon (pengantin baru)
Anim xda dalam pic ni sbb da balik :(


Zafran & Balqis

Editing picture :D

Testing lg..huhu..cube letak photo plak..jgn mare yea..wani br nk mencuba ni..maximumkan penggunaan tel anda yea ;)

Testing :)

Assalamualaikum..

Saje jd ni testing post guna handfon..

Thanks to blog our life.

Kalo nak tahu macam mana, boleh la visit blog our life tu yea :)

Selamat mencuba! :D

Kesihatan adalah anugerah

Assalamualaikum wbt :)

Hari ni Wani nak kongsi satu blog. Nama blog tu adalah 'kesihatan adalah anugerah'. Kesihatan adalah satu anugerah yang perlu disyukuri dan perlu dinikmati. Dalam blog tu Wani akan kongsikan maklumat kesihatan dan juga supplement2 yang perlu diambil untuk mencegah daripada penyakit-penyakit yang tidak diingini. InsyaAllah :)

Wani letak gambar Zafran sebagai header blog tu :)






Nanti datang la jenguk-jenguk yer. InsyaAllah akan kongsikan pelbagai maklumat berkaitan kesihatan.

Klik sini jer untuk ke blog ---> Kesihatan adalah anugerah :D

Happy reading!

Parcel

Alhamdulillah...

parcel da sampi tadi..xsabar rasanya nak mencuba produk baru nih...huhu..actually produk ni da lama wujud..sblm aku wujud lagi kalo korang nak tahu...

Nak tgk sejauh mana keberkesanannya...actually da lama cari produk untuk banyakkan susu nih..yer la, sian kat my hero tu...mlm2 je xlena nak tdo..lapar kot...

Tadi baru je cuba ESP...wahh..rasa ada denyutan laa...my hero pon mcm kenyang jee...hehe...

Ok, nnt wani kongsikan lagi perubahan2 yg dialami okeh ;)

Actually wani pon dah jadi distributor untuk this product...what product??? WAIT.....

Kalo kawan2 nak tahu lebih lanjut, jgn segan silu...boleh PM kat facebook...

Nice View

Salam =)

Just nak mengabadikan photo yg daku rasakan sgt fresh..hehe...




Oooo...balik kampung..ooo..balik kampung...

Assalamualaikum wbt..

(Sebenarnya da lama daku tulis..baru nak publish..huhu)

Minggu lepas kami sekeluarga balik kg....da lama jgk kami xbalik..last balik ari tu bulan februari...tu pun wani balik ngan zafran jer...ayah xdapat ikot sbb ada hal...

Tapi kali ni ayah ikot...hehe..tu yg  best..kami bertolak pagi...breakfast kat RnR Seremban...

Zafran xmo makan...dia tgh perhatikan org..hehe..zafran suka senyum, org yg lalu sebelah dia..mesti akan cuit dia..huhu...

Kali ni kami balik bole dikatakan perjumpaan keluarga jgk la..sebab semua adik-beradik berkumpul...keluarga wani ramai yang lahir bulan April...so, diorang nak sambut besday sama2 la...jeles tau..hehe...mama, abg yi, afnan, kolis, arif..diorang ni sumer lahir bulan April...





Kami juga ada wat majlis tahlil dan solat hajat...kitaorang masak sendiri2 jer..kami masak nasi kerabu + air (aiskrim soda + oren + sirap)...best tau air ni..hehe..Malam tu, kami wat BBQ...ajak sedara mara dan kawan2 jer..tapi kawan wani xde..hehe..dorang semua ada hal xdpt dtg...


Zafran suka kalo balik kampung..sbb ramai orang yg melayan dia...pakcik2 dan makcik2 dia la..



11 Jun 2012 : Second anniversary

Salam =)

Tarikh keramat tuh..11 jun...hehe...itu adalah tarikh anniversary kitaorg tau...Alhamdulillah genap 2 tahun usia perkahwinan kami...setelah banyak dugaan dan rintagan yg telah berjaya kami tempuhi..semoga Allah swt memberkati dan merahmati perkahwinan kami sehingga ke penghujungnya..insya'allah..

Dalam usia perkahwinan kami ini, Allah swt telah menganugerahkan kami seorang putera yang kini berusia 1 tahun 3 bulan..alhamdulillah...

Insya'allah daku akan menjadi isteri dan ibu yg lebih baik dari sebelumnya...amiin ~


Ronda-ronda ke Pantai Pengkalan Balak, Melaka

Assalamualaikum...

hiii....kebosanan melanda tempoh hari...so, aku ajak hubby gi ronda-ronda pantai...huhu..da lama rasanya xtgk pantai...padahal baru je balik dari main air terjun kan...kalo da kaki jalan, mmg mcm ni jadinya...hehe

kami bertiga je pon yg gi...saje je nak tgk keindahan pantai ciptaan ilahi.....pantai kat Melaka ni airnya tenang jee....sambil tu mengimbau kenangan2 lama bersama kawan2 masa kat universiti dlu...kami pernah tido kat Pantai Tanjung Bidara..bersebelahan je ngan Pantai Pengkalan Balak ni...cuba jgk cari chalet yg pernah kami menginap tu..tapi xjumpa..huhu...da lupa agaknya...

 Subhanallah...cantikkan kan pantai ni...tenang jer..ombak pon xkuat...

 Ibu wif Zafran....


Ayah wif Zafran

Konvoi ke Air Terjun Sagil, Gunung Ledang...

Assalamualaikum =)

Hiii...ari Ahad lepas kami gi ke air terjun...ni adalah first time bagi Zafran...kami pergi konvoi dengan 8 biji kete...best wooo...heee

on the way....

Yang pergi tu kawan2 hubby...kebanyakan da ber'famili'...orait la tu kan =) ada ramai geng dan anak2 yg turut serta..hihi..

Aku cadang nak wat sandwich sardin je...tapiiiiiii sardin i jadi masin..huhu..terlebih garam sudaa...so, xbawa la sbb nak cepat..nak otter2 pon xbleh..huhuhu..sadis kan...wat malu jerr...

Kami bertolak kul 11 pagi dari Melaka...sampi sana lebih kurang kul 12.30 tgh hari...

Sampai2 jer, terus gi beli pelampung...ibu dan ayah plak excited terlebih..huhu...

Masa ni baru sampai sbnrnye..kitaorg terjah makan dlu..amik tenaga utk main air jap lagi..hehe

Sambil tu, anak teruna i duk bersantai atas pelampungnya..hehe


Xsabar nak masuk dalam air..da lama x gi air terjun ni..lupa yg air terjun ni sejukkkkk bangat....hehe...kami duk bawah jer...bentang tikar, pasang khemah...pas makan2 terus terojun dlm air...hehe...

Zafran takut masa masuk dalam air tuh...huhu..aku perhatikan kebanyakan bdk yg umur 1 tahun ke atas takot nak mandi...tapi yg bawah setahun tuh...bukan main suka lg...ni adalah first time bg zafran..nnt ibu bawa lagi okeh!

Zafran takot..xbiasa agaknye...


Best kalo pergi ramai2 mcm ni..happening sgt...yg laki, duk main bola dalam air..pompuan2 plak ngan anak masing2 main air kat batu2..hehe..sib baik air xdalam sgt...byk jgk ikan2 kecil duk gigit2 kaki aku..huhu..mcm pergi spa plakk....

Masa nak balik tu, sempat masuk dalam kete..then hujan turun dengan selebat-lebatnya...alhamdulillah..kalo x, mesti zafran kena ujan..bukan ape, takot demam plak...next time nnt bleh gi lagi kan ayah..seronokkkk =)

handpon baru..

Salam =)

Teponku yg sebelum ni da xbleh pakai....da tinggal arwah daaa...almost 4 years i pakai tau...sayang btol hanset tuh...da banyak kali baiki...rasanya da 5 kali kot..huhu...at last, en hubby hadiahkan hanset baru kat i...macehh yeaaa...

Aku cakap xmo hs mahal2..nnt kan jadi bahan si anak teruna i jgk duk baling sana sni..huhu...

Lastly, ini lah hs yg dihadiah kan oleh hubby...jeng jeng jeng....
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

Corby II jadi pilihan..terima kasih abang =)

tepon lama sini

Siapakah nama nenek Nabi Muhammad saw?

Aku pun xpenah tahu nama nenek Nabi Muhammad saw...aku dapat maklumat ni dari pusat pembangunan pondok berhad dan ingin berkongsi dengan korang =)

Nenek nabi Muhammad s.a.w ialah Barrah bt Abdul Uzza b Uhtman b Abdul Dar b Qusai b Kilab b Ka’ab b Luai b Ghalib b Fahr b Malik b Al-Nadhir 

wallahualam

Rindu kawan-kawan di universiti

Assalamualaikum wbt...

hmm...rasa rindu sgt time blajar kat U dlu...rindu kawan2, suasana kat sana..beshnyee kalo dapat gi balik zaman tu kan..=)..ada mesin masa x? saya nak kembali ke zaman belajar dulu2..hihihi...

yang paling besh masa amik diploma...masa tu duk kat hostel dalam...first time aku jumpa kawan, masa kat dewan nak daftar...memula jumpa ngan liza...dia tanya aku..dari mana..dtg ngan sapa..kami borak2..masa tu tak tau pon yg dia akan satu bilik ngan aku dan juga satu kursus..huhu..

Xsangka aku ngan liza sebilik..hmm, liza ni org johor..sgt baik hati dan happening =) suka kawan ngan dia...pastu org ke2 yg aku jumpa adalah Wa org terengganu..wa ni jiran sebelah bilik aku...kami berkenalan macam mana ek..da lupa plak..hehe..tapi rasanya wa dtg bilik kitaorg ngan rohila..rohila ni kawan liza, satu kampung..nama kampung dorang Parit Sulong..haaa, kat situ la kami berkenalan....bg aku, senang skit nak berkomunikasi ngan wa sbb dia bleh paham loghat aku org kelantan nih..hehehe...

Dua minggu kemudian....ada kemasukan untuk second intake...masa tu bilik aku ada 1 kekosongan...aku ngan liza tertunggu2 sape la gerangan yg akan sebilik ngan kitaorg nih....wa selalu dtg bilik dan borak2 sbb kitaorg ni satu course...wa ada citer ada bdk baru depan bilik kitaorg..pon sama course jgk...kata wa, rambut dia panjanggggg....huhuhu...kitaorg pon xsabar la nak kenal sape la diakan..hehe...

Nama yg si rambut panjang tu ayuni...hehe...dia org KL...kitaorg berkenalan masa dia baru balik dari bilik air..so, borak2 depan pintu je lah..hehe...masa tu kitaorg masih tertunggu2 lg sapa yg akan menginap kat bilik kitaorg nih...rupa2nya, orang peneng..nama dia anim..pon satu course jgk..alhamdulillah..dalam bilik aku tu 3 org course yg sama...sng la skitkan nak diskas2..hehe...

Baru 5 org ahli geng kitaorg...huhu..gi kelas pon sama2...dalam kelas plak, ada sorang gadis ni org kedah nama dia yon...duk belakang aku..dia ramah la..byk tanya jgk..sbb dia baru masuk, so byk yg xtau kan..pastu masa nak gi lunch, dia cakap ngan aku,'wani, boleh tak saya nak join korang makan sama2?'..aku cakap, jom la kita gi makan sama2...so disitu, bertambah lah geng kita org 6 orang semuanya...=) miss all of u guyss...

Duduk dari kiri: Ham, Wa, Yorn, Wani
Berdiri dari kiri: Hafiz, Liza, Ida, Fiza, Idham, Ayu, Fizah, Nad, Ekin, Mala

Gambar masa gi kenduri kawin Ayu & Dehe...lama da gambar ni..rindu plak nak jumpa dorang ni sumerr...

Duduk dari kiri : Wani, Miss, Anim
Berdiri dari kiri : Sal, Yon, Wa, Ekin, Ham

Ni plak gambar masa gi Singapore..rombongan student..kenangan =)


Nutella...halal ke haram??

Assalamualaikum wbt...

Aku memang teruja bila makan roti letak nutella ni..tapi bila da kawin nih, hubby xkasi beli nutella tu sbb dia cakap xda logo halal from malaysia..so,dia was2 laa...da lama xmakan nutella ni..rasa kempunan plak..huhuhu...

oh nutella..mengapa ko sungguh lazat..hihihi..ngoks kan....


Melalui apa yg aku google..ada yg cakap haram, ada yg cakap halal...so, kalo aku da was2...xble la makan kan...kalo aku yakin halal..dapat la aku ngapppp..=(

Lari umah..

Sejak akhir2 ni, byk plak kes kehilangan remaja....remaja hilang kena culik ke? keee saje nak hilangkan diri..huhu..dorang ni xpikir ke??? macam mana perasaan mak ayah, apa akan jadi kalo lari dari umah...pikir la panjang sikit dik oiii....tak kan la nak suh mak ayah korang gi stesen tv..siar gambar korang (glamor gitu satu mesia tgk)...sanggup ke tgk mak ayah menitiskan air mata, merayu suh anak pulang ke pangkuan...seluruh rakyat malaysia tgk tau...jaga la skit maruah mak ayah kita...dari kecik mak ayah jaga..sampai la besar panjang...xkan sbb terkecik ati da nak lari umah...bape lama korang tinggal ngan mak ayah korang...sbb pakwe yg kenal baru bape hari, bulan...sanggup nak lari ikot kekasih ati...belum terjamin lagi tau i cakap you...

Jangan ikot nafsu je yea adik2 ku sayamm...boyfriend leh bagi apa? keseronokan tu sementara je adik2...nnt lagi byk jln cerita yg nak ditempoh...yg paling penting, adik2 kena dekatkan diri pada pencipta..sape pencipta tu?? jawapannya 'ALLAH SWT'..pandai pon...mengadulah padaNYA, berserahlah padaNYA...hanya ALLAH yang maha mengetahui apa yg terbaik buat kita...Insya'allah hati kita pon akan lebih tenang jika kita sentiasaaaa mengingatiNYA...

Yang sebenarnya, aakakk pon penah jgk nak lari dari umah masa muda2 dlu..ahakkkss...sbb ape?? terkecik ati ngan arwah ayah akkakk...huhuhu...tapi bila pikir2 balik, wat ape nak lari bagai...baik kurungkan diri dalam bilik je...huhu...ye la, kalo lari umah kang..mcm2 plak cerita jadi...akkakk xmakan, xminum...haha...sanggup berlapar..kihkihkih..terok betoikan...last2, arwah ayah ketuk pintu ajak kuar makan..memula tu jual mahal...tapi arwah ayah akkakk ni garang orgnya, so xberani nak bantah...join je laa..hihihi..kat restoran tu i dilayan bagai puteri you..selonokkk...kihkihkih...adik badik yg lain jeles tau...nasib badan la kan...nak order makanan ape, sumer tanya i..sbb org special katakan..jadi VVIP jap...itu je la al-kisahnya...

Xyah la lari dari umah..walau macam mana skali pon...mak ayah la org yg membesarkan kita, bagi kasih sayang...nnt korang da jadi besar mcm akakkk ni..da ada anak bagai..korang tau laa mcm mana kasih sayang mak ayah terhadap anaknya...peaceee

Shopping baju zafran

Salam =)

Petang tadi ingatkan xjadi kuar sbb hubby mcm penat je..smlm shift malam..malam ni pon sama jgk...barang dapur pon xshopping lagi nih...huhuhu..

Baju zafran mmg da lama jgk la xshopping, da kecik da baju2 my boy tu...sian lak anak bujang i tu..hehe..memandangkan da lama xshopping baju zafran, so..ibu suh ayah wat peruntukan khas utk zafran bulan nih...hihihi...

Tadi kitaorang gi shopping kat JJ or AEON...skang JJ da tukar AEON kan...hmm..memula tu gi kat F.O.S...tgk mcm xda sgt yg berkenan..tapi rembat jgk la 2 helai seluar utk zafran sebab nak cepat...

Then, masuk jj kat bahagian kanak2...wahhhh, ada sale la bang!!! hehehe..apa lagi, pilih2 la mana yg berkenan yee...dapat la 2 pasang baju, 3 helai baju, selai seluar...bukan main zafran shopping ye...tapi ibu dia lak yg teruja lebih...nnt bila plak ayah nak shopping baju ibu???

Ni la baju2 yang sempat dirembat..hehe..biasa la baju boy...simple2 je, xmacam baju girl..mcm2 stail ada..geram je tgk...ada gaun cantik2 tadi..sib baik xda anak girl lagi..kalo idak..kopak duit bapak ko..haha..tq yea ayah belikan baju untuk zafran....LOVE ayah =)

Siakap tiga rasa..

Salam =)

Nak share menu siakap 3 rasa nih..hehehe..hubby beli ikan ngan mmber dia...katanya nak makan siakap 3 rasa...aku plak xpenah masak ikan 3 rasa, tapi xperlu risau..menu banyak..ekau google je yea adik2..hehehe..google punyer google, terjumpa kat blog aznanie ni...TQ yea =) tapi aku wat xmacam rupa dia wat laa..akunyer terlebih nanas..hehe..pastu ada jgk bahan yg xmasukkan..buat ikot bahan mana ada je..janji ada jgk la 3 rasa  rasa tuh..kihkihkih...


Ini la rupa siakap 3 rasa aku tu..hehe..xtau la sedap ke x..meh la raso..hihihi...tapi hubby cakap ok dah nih..=) nak amik ati la tuu...tapi xper laa..janji bole ditelan ;)

Android tu apa? ketinggalan zaman lorr...huahuahua

Salam =)

hmm...kalo dlu masa study, bole dikatakan mengikuti perkembangan teknologi jgk laa..skg ni cuba jgk mengikuti..tapi da xterikut da gamaknye...usia pon da makin bertambah..hehe..tapi cuba jgk la kann...

Android tu sejenis operating system (OS) yer kawan2..dalam bahasa melayunya adalah sistem pengoperasian..os ni adalah open source..kalo da kata open source ni, maksudnya free la kan...dan sapa2 pon bole gunakannya tanpa ada lesen..patot la banyak tepon skg ni guna android..owhh..cam tu...kehkehkeh...

Android dibangunkan oleh google....dilengkapi dengan ciri2 google terutamanya carian dan peta..bermakna, mudahla nak cari maklumat di laman web dengan guna telefon, sama macam komputer..boleh jgk akses perkhidmatan google yg lain seperti Gmail, google earth, youtube dengan telefon android...

Tu je la dlu info pasal android meroid nih..hehe..papaii...

Peminat Ustaz Azhar Idrus...

Assalamualaikum wbt...

Sape peminat ustaz azhar??hehe..aku adalah salah sorangnyee...ustaz azhar spoting..sumer soalan yg korang tanya..mesti ustaz azhar jawab kan...xkira soalan mcm mana skali pon..aku suka cara ustaz azhar jawab soalan2 tu...cepat melekat kat kpala otak la senang citer..dgn penggunaan bahasa2 dan pengolahan ayatnya..napok???

My big bro mmg mengikuti setiap ceramah2 ustaz azhar ni..xcukup ngan cd2..dia mesti pergi dengar ceramah secara live..datang awal2 untuk pastikan dapat duk depan skali...hehe...pas abis ceramah, mesti cari peluang nak duk minum2 ngan ustaz azhar... skrg da pandai tiru cara ustaz azhar bg ceramah..masa gi dengar ceramah kat Shah Alam..sambut tahun baru..dekat 70 ribu orang datang..my big bro pon mmg xsangka sampai ramai mcm tu skali..dia mcm biasa la dtg awal dan duk depan..masa nak balik baru perasan, ramai org yg dtg...sehinggakan masa nak balik, ada orang nak bergambar dengan my big bro..dorang ingatkan anak sedara ustaz azhar..kelakar kan??hahaha...apa lagi, kembang la dia..kihkihkih...

Adik2 yg lain pon minat jgk..dorang kalo berkumpul, big bro jadi ustaz azhar, yg lain2 jadi pendengar..muahahaha...NAMPOK??? ayat ni la yg slalu dorang duk ulang.. untung jgk dorang minat ustaz azhar dari duk minat kot lain kan..hehe..at least byk jgk la ilmu bermanfaaat yg boleh dipelajari..yg aku paling surprise, my big bro skg da berubah, dia da rajin solat kat masjid atau surau2..kalo dlu, bukan main ssh lagi nak gi solat berjemaah kat masjid...alhamdulillah dengan taufiq dan hidayah yg diberikan...semoga berterusan dan kekal...amin..











Keputusan SPM

Salam =)

Pada adik2 yang amik result SPM ari ni..good luck yeaaa...yang dapat result cemerlang, alhamdulillah...korang akan dapat pergi ke platform yg lagi baik...insya'allah..tapi xsemestinya yg dapat result kurang baik xboleh berjaya dan maju ke depan...mana tau, rezeki korang satu hari nnt lebih baik daripada yang dapat 10A,11A...btol x?..jangan sedih lama2...kita kene terus berusaha...jangan putus asa..

Keputusan SPM 2011 boleh semak melalui SMS

Assalamualaikum wbt...

Anda boleh semak keputusan SPM secara terus melalui SMS bermula jam 10.00 pagi pada 21 Mac 2012 sehingga jam 9.00 malam 27 Mac 2012. Format penghantaran boleh lihat gambar di bawah...


.: SELAMAT MAJU JAYA :.

Kenduri arwah

Assalamualaikum wbt...

Ari Sabtu lepas, adik bradik hubby ada wat kenduri arwah untuk mak mertua...xajak ramai pon, just org kg dan kenalan rapat saja...xmasak pon..just tempah je...yer la, xda sapa nak masak...huhu...yer la, masing2 ada anak kecik, busy..mcm2 lg lah..nak senang, tempah je..selesai masalah..

Kenduri wat pas Zohor...pagi2 tu kemas umah la dlu...aku ni cam biasa laa, xleh nak berenggang ngan baby Zafran..kalo letak je, adala dia nak naik tangga la, sapu sampah, mcm2 lg laa..so, keje aku duk jga dia je laa....

Siap kemas2 umah, makanan pon sampi..masa makanan sampai tu...aku tidokan Zafran..tapi ngan ibu2 dia trus tertido...huhuhu...sedar2 je da pukul 2...org tgh tahlil...nasib lerrr....mesti dorang paham kan..anak aku tu lasak...xle nak letak bawah...mesti dia nak pergi tempat2 xsepatutnya...aku je la yg duk amik dia..sakit pinggang, belakang badan ni duk angkat dia...

Balik je dari kenduri tu...gi umah jiran depan umah...dorang ada wat jamuan..gi la jap kan...da dorang ajak..balik je umah, terus aku pengsan...huhuhu...kaki rasa seram sejuk je....ntah knapa..aku cuma letak krim but-but je..tak tau la nape jadi cam tu..kak ipar aku cakap kalo kaki sejuk, ada kaitan ngan perut..hmm...ke aku minum air sejuk byk sgt..ntah le...minta2 xda pape lg lepas ni...

Nanti kalo ada kenduri lagi, hope ada assistant untuk jaga ini budak..haha..kalo x...pengsan la aku dibuatnyaaaa...uhuk..uhuk

handsetku k660i

Salam =)

Da bape kali handpon ku wat hal..hubby lak, rajin plak baikinya...hehe..yer la, aku syg hp tu...da lama pakai..hampir 4 tahun...aku beli masa dapat duit praktikal kat Petronas Carigali, kerteh...dapat elaun RM 600..wat beli hanset..hehe...tu la, sejak dua menjak ni je dia byk wat hal...xdapat nak charge bateri..nnt try beli bateri baru lak tgk ok ke x....hmmm, keeee nak suh tukar hp baru???hihihi...ni kne pujuk en hubby ler...

hp ku =( cepat la sembuh...

Amalan ketika anak sedang tidur

Sumber: dari rakan FB

Pernah terbaca satu artikel perkara yang patut ...dilakukan oleh ibu bapa semasa anak sedang tidur. Sebagai ibu bapa eloklah kita cuba lakukan kepada anak-anak.... setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita:

wiridkan Ya Latif ke ubun2 kepalanya sebanyak yang mungkin atau 100 kali.

seterusnya, membaca surah al fatihah 1 kali, alam nasyrah 1 kali.

Berbisiklah ditelinga anak dengan lembut dan perlahan-lahan ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya.

Bisikan tersebut hendaklah berupa nasihat, pujian dan perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yang sedang tidur itu sangatlah berkesan kepada jiwa dan rohnya.

Ayah dan ibu juga hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan ubun-ubun anak.

canopy/khemah untuk disewa

Assalamualaikum wbt...


Kalo ada sape2 yang nak sewa canopy ke, sewa lori ke, mak andam, katering, pelamin..bleh la contact no di atas yea...harga memang berpatutan..korang nak color ape? cakap je okeh..hehe..aku tolong promosi jea =)...Zunan Maju Enterprise ni terletak di Pasir Mas...

@ Tanah merah salah satu contoh canopy yang dipasang..

Jangan malu, jangan segan..anda boleh hubungi no tel yang tertera untuk pertanyaan =)

.: TQ :.



Happy one years old...

Salam =)

aii..xabis2 lagi hepi one years old..hehe..ari ni da 14hb..besday Zafran kan 10hb...alaa, saje je ni..nak cakap pasal perkembangan anak teruna saya tu..hehe..

skg ni zafran da bleh berdiri tanpa bantuan org lain...lama jgk dia berdiri, tapi blum berani lagi nak melangkah..

Zafran da pandai ajuk apa orang lain cakap..apa yg aku surprise sgt masa dlm flight dari kb ke kl, Zafran bole panggil orang sebelah aku tu dengan panggilan 'kakak'..tapi dlm bahasa baby laa..'tatak'..hehe..anak ibu da pandai...

yang kelakar sgt, Zafran bleh plak berjalan guna lutut..muahahha..xpernah aku tgk bby jalan guna lutut..kak ipar aku pon cakap cam tu...mungkin nak jalan sgt2..hope Zafran cepat jalan..

suka tepuk2 tangan...bila ada benda yang mengembirakan ati dia, mula la tepuk2..

Kadang2 Zafran bangun tido terus senyum dan kadang2 nangis..mungkin cari ibunya...hehe..biasa laa ibu kan busy woman..hihihi

bila ibu nak basuh pinggan je, mula la Zafran nak dukung..xkasi ibu wat keje ek?? sama la bila ibu nak sapu lantai...so, ibu wat suma keje tu masa Zafran tido je..
Zafran wif his cousin...wardatul jannah

Nak kuar tapi xbleh...huhu

Main keteapi dalam umah...

dak comot..hihi


Usaha lagi

Keputusan untuk jawatan penguasa kastam dah keluar!!!!

Dukacita dimaklumkan, anda GAGAL..huhuhu

Hurmm...xperlaaa mungkin xda rezeki dan ini yang terbaik untuk aku =)

Sesungguhnya Allah swt maha mengetahui..

Usaha lagi okehh..caiyokk!!! =)

Tidak Terkenal di Bumi, Tetapi Terkenal Di Langit ~ Uwais al-Qorni

Ingin berkongsi cerita Uwais al-Qorni untuk tatapan semua =)

Pada zaman Nabi Muhammad SAW, ada seorang pemuda bermata biru, rambutnya merah, dadanya bidang, beliau berpenampilan cukup tampan, kulitnya kemerah-merahan, dagunya memanjang ke dada kerana selalu melihat pada tempat sujudnya, tangan kanannya menumpang pada tangan kirinya, seorang ahli membaca Al Qur’an dan sering menangis, pakaiannya hanya dua helai sudah kusut yang satu untuk penutup badan dan yang satunya sebagai selendang, tiada orang yang menghiraukan, beliau tidak dikenali oleh penduduk bumi akan tetapi sangat terkenal di langit. Dia, jika bersumpah demi Allah pasti terkabul. Pada hari kiamat nanti ketika semua ahli ibadah dipanggil disuruh masuk syurga, dia akan dipanggil berhenti dahulu dan disuruh memberi syafa’at, ternyata Allah memberi izin kepadanya untuk memberi syafa’at sejumlah qobilah Robi’ah dan qobilah Mudhor, semua dimasukkan syurga tiada yang ketinggalan kerana kesolehannya.

Dia adalah “Uwais al-Qarni”. Dia tidak dikenali masyarakatnya apatah lagi dengan kemiskininan yang dimilikinya, ramai yang suka mentertawakan, mengejek-ejek, dan menuduhnya sebagai tukang mengadu domba, pencuri serta berbagai macam umpatan dan penghinaan lainnya. Seorang fuqoha’ di negeri Kuffah, kerana ingin duduk dekat dengannya, telah memberikan hadiah dua helai pakaian kepada Uwais al-Qarni, pemberian hadiah tersebut disambut, namun dikembalikan olehnya seraya berkata:

“Aku khuatir, nanti ada orang yang menuduh aku, dari mana kamu dapatkan pakaian itu, pasti dari mencuri”.

Pemuda dari Yaman ini telah lama menjadi yatim, tidak punya sanak saudara kecuali hanya ibunya yang telah tua dan lumpuh. Hanya penglihatan kabur yang masih tersisa. Untuk mencukupi kehidupannya sehari-hari, Uwais bekerja sebagai penggembala kambing. Upah yang diterimanya hanya cukup untuk sekadar menampung kehidupan sehariannya bersama Si ibu, apabila ada kelebihan, dia pergunakan untuk membantu tetangganya yang hidup miskin dan serba kekurangan seperti keadaannya. Kesibukannya sebagai penggembala dan merawat ibunya yang lumpuh dan buta, tidak mempengaruhi kegigihan ibadahnya, dia tetap melakukan puasa di siang hari dan bermunajat di malam harinya.

Uwais al-Qarni telah memeluk Islam pada masa negeri Yaman mendengar seruan Nabi Muhammad Shollallahu Alaihi Wassalam yang telah mengetuk pintu hati mereka untuk menyembah Allah, Tuhan Yang Maha Esa, yang tak ada sekutu bagi-Nya serta Wujud ALLAH SWT Tanpa Tempat. Islam mendidik setiap umat agar berakhlak mulia. Peraturan-peraturan yang terdapat di dalam Islam sangat menarik hati Uwais, sehingga setelah seruan Islam datang di negeri Yaman, dia segera memeluknya, kerana selama ini hati Uwais selalu merindukan datangnya kebenaran. Banyak tetangganya yang telah memeluk Islam, pergi ke Madinah untuk mendengarkan ajaran Nabi Muhammad Shollallahu Alaihi Wassalam secara langsung. Sekembalinya beliau ke Yaman, mereka memperbaharui rumah tangga mereka dengan cara kehidupan Islam.

Alangkah sedihnya hati Uwais setiap kali melihat tetangganya yang baru datang dari Madinah. Mereka itu telah “bertamu dan bertemu” dengan kekasih Allah penghulu para Nabi, sedang dia sendiri belum termampu berbuat begitu.

Kecintaannya kepada Rasulullah menumbuhkan kerinduan yang kuat untuk bertemu dengan sang kekasih, tapi apalah daya ia tak punya bekal yang cukup untuk ke Madinah, dan yang lebih ia beratkan adalah sang ibu yang jika ia pergi, tak ada yang merawatnya.

Diceritakan ketika terjadi perang Uhud, Rasulullah Shollallahu Alaihi Wasalam ditimpa kecederaan dan gigi baginda yang dikasihi patah kerana dilempari batu oleh musuh-musuh baginda. Khabar ini akhirnya sampai kepada Uwais. Dia segera memukul giginya dengan batu hingga patah. Hal tersebut dilakukan sebagai bukti kecintaannya kepada baginda Nabi Muhammad Shollallahu Alaihi Wassalam, walaupun beliau belum pernah melihatnya. ALLAHU ALLAH, lalu bagaimana pula dengan kita pada hari ini, yang masih curiga dengan keberadaan Sayyiddinna Muhammad Rasulillah. Sehingga ada yang membid’ahkan amalan Maulidur Rasul atau memusnahkan segala peninggalan sirah baginda.

Firman ALLAH Subhanahu Wa Taala;
“Dan (juga diutus untuk kaum) yang lain dari mereka, belum pernah berhubungan dengan mereka. Dan DIA(ALLAH Subhanahu Wa Taala) Maha Kuasa lagi Maha Bijaksana”
[Al-Jumaah:3]

Hari berganti hari dan musim-musim suka dan gembira terus berlalu, dan kerinduan yang tidak terbendung terhadap Sayyiddina Muhammad Rasulillah membuatkan hasrat hati Uwais al-Qarni untuk bertemu baginda Shollallahu Alaihi Wassalam tidak dapat dipendam lagi. Uwais merenungkan diri dan bertanya ke dalam hati, bilakah dia dapat menziarahi Nabinya dan memandang wajah baginda dari dekat? Tetapi, bukankah dia mempunyai ibu yang sangat memerlukan penjagaannya dan tidak boleh ditingalkan sendirian, hatinya selalu gelisah siang dan malam menahan kerinduan untuk berjumpa Rasulullah Shollallahu Alaihi Wassalam. Akhirnya, pada suatu hari Uwais mendekati ibunya, mengeluarkan isi hatinya dan memohon izin kepada ibunya agar diperkenankan untuk pergi menziarahi Nabi Muhammad Shollallahu Alaihi Wassalam di Madinah. Ibu Uwais, walaupun telah uzur, merasa terharu ketika mendengar permohonan anaknya. Si ibu amat memahami perasaan Uwais, lalu berkata:

“Pergilah wahai anakku! Temuilah Nabi di rumahnya. Dan bila telah berjumpa baginda, segeralah engkau kembali pulang.”

Dengan rasa gembira dia berkemas untuk berangkat dan tidak lupa untuk menyiapkan keperluan ibunya yang akan ditinggalkan serta berpesan kepada tetangganya agar dapat menemani ibunya selama beliau bermusafir menemui kekasihnya dan kekasih ALLAH Subhanahu Wa Taala.

Sesudah bersalaman sambil mengucup dahi ibu yang dikasihinya, berangkatlah Uwais menuju ke Madinah dengan jaraknya lebih kurang empat ratus kilometer dari Yaman. Beliau melalui perjalanan yang begitu mencabar, Uwais tidak peduli penyamun gurun pasir, bukit yang curam, gurun pasir luas yang dapat menyesatkan serta begitu panas di siang hari, dingin malam hari, semuanya dilalui demi bertemu dan dapat memandang sepuas-puasnya susuk baginda Nabi Muhammad Shollallahu Alaihi Wassalam yang selama ini dirindukannya.

Apabila Uwais al-Qarni tiba di kota Madinah. Beliau segera menuju ke rumah Nabi Muhammad Shollallahu Alaihi Wassalam, diketuknya pintu rumah itu sambil mengucapkan salam. Keluarlah Sayyidatina ‘Aisyah r.a., sambil menjawab salam Uwais. Segera, Uwais menanyakan Nabi yang ingin dijumpainya. Namun ternyata baginda Shollallahu Alaihi Wassalam tidak berada di rumah melainkan berada di medan perang. Betapa kecewa hati sang perindu, dari jauh beliau datang untuk menemui insan yang dirinduinya tetapi baginda Shollallahu Alaihi Wassalam tiada di rumah.

Did alam hatinya bergolak perasaan ingin menunggu kepulangan Nabi Muhammad Shollallahu Alaihi Wassalam daripada medan perang. Tetapi, bila pula baginda akan pulang? Sedangkan, masih terngiang di telinga pesan ibunya yang sudah tua dan sakit-sakitan itu, agar dia cepat pulang ke Yaman, “Engkau harus lekas pulang”.

Kerana ketaatan kepada ibunya, pesan ibunya tersebut telah mengalahkan suara hati dan kemahuannya untuk menunggu dan berjumpa dengan Nabi Muhammad Shollallah Alaihi Wassalam. Uwais akhirnya dengan berat hati memohon izin kepada Sayyidatina ‘Aisyah r.a. untuk segera pulang ke negerinya. Dia hanya menitipkan salamnya untuk Nabi Shollallahu Alaihi Wassalam dan melangkah pulang dengan perasaan haru.

Ketika pulang dari perang, Nabi Muhammad Shollallahu Alaihi Wassalam langsung menanyakan tentang kedatangan orang yang mencarinya. Nabi Muhammad Shollallahu Alaihi Wassalam menjelaskan bahawa Uwais al-Qarni adalah anak yang taat kepada ibunya. Dia adalah penghuni langit (sangat terkenal di langit). Mendengar perkataan baginda Rasulullah Shollallahu Alaihi Wassalam, Sayyidatina ‘Aisyah r.a. dan para sahabatnya terpegun. Menurut Sayyidatina ‘Aisyah r.a., memang benar ada yang mencari Nabi Muhammad Shollallahu Alaihi Wassalam dan orang itu segera pulang kembali ke Yaman, kerana ibunya sudah tua serta uzur sehingga dia tidak dapat meninggalkan ibunya terlalu lama.

Rasulullah SAW bersabda:
“Kalau kalian ingin berjumpa dengan dia (Uwais al-Qarni), perhatikanlah, dia mempunyai tanda putih di tengah-tengah telapak tangannya.”

Sesudah itu Baginda Shollallahu Alaihi Wassalam, memandang kepada Sayyidina Ali k.w. dan Sayyidina Umar r.a. dan bersabda:

“Suatu ketika, apabila kalian bertemu dengan dia, mintalah do’a dan istighfarnya, dia adalah penghuni langit dan bukan penghuni bumi”.

Tahun terus berganti, dan tidak lama kemudian Nabi Muhammad Shollallahu Alaihi Wassalam wafat, hingga kekhalifahan Sayyidina Abu Bakar ash-Shiddiq r.a. telah digantikan dengan Khalifah Umar r.a. Suatu ketika, khalifah Umar teringat akan sabda Nabi Muhammad Shollallahu Alaihi Wassalam tentang Uwais al-Qarni, sang penghuni langit. Beliau segera mengingatkan kepada Sayyidina Ali k.w. untuk mencarinya bersama.

Sejak itu, setiap kali ada kafilah yang datang dari Yaman, beliau berdua selalu menanyakan tentang Uwais al-Qorni, apakah ia turut bersama mereka. Di antara kafilah-kafilah itu ada yang merasa hairan, apakah sebenarnya yang terjadi sehingga Uwais al-Qorni dicari oleh kedua-dua sahabat rafik Nabi Muhammad Shollallahu Alaihi Wassalam ini. Rombongan kafilah dari Yaman menuju Syam silih berganti, membawa barang dagangan mereka.

Suatu ketika, Uwais al-Qorni turut bersama rombongan kafilah menuju kota Madinah. Melihat ada rombongan kafilah yang datang dari Yaman, segera Khalifah Umar r.a. dan Sayyidina Ali k.w. mendatangi mereka dan menanyakan apakah Uwais turut bersama mereka. Rombongan itu mengatakan bahawa dia ada bersama mereka dan sedang menjaga unta-unta mereka di perbatasan kota. Mendengar jawaban itu, mereka berdua bergegas pergi menemui Uwais al-Qorni.

Tiba di khemah tempat Uwais berada, Khalifah Umar r.a. dan Sayyidina Ali k.w. memberi salam. Namun, Uwais sedang melaksanakan solat. Setelah mengakhiri solatnya, Uwais menjawab salam kedua tamu agung tersebut sambil bersalaman. Sewaktu berjabat tangan, Khalifah Umar segera membalikkan tangan Uwais, untuk membuktikan kebenaran tanda putih yang berada ditelapak tangan Uwais, sebagaimana pernah disabdakan oleh baginda Nabi Muhammad Shollallahu Alaihi Wassalam. Memang benar! Dia penghuni langit.

Dan ditanya Uwais oleh Sayyidina Umar r.a dan Sayyidina Ali k.w,”Siapakah nama saudara?”
“Abdullah”, jawab Uwais.
Mendengar jawaban itu, kedua sahabat Rasulullah turut tertawa dan mengatakan :
“Kami juga Abdullah, yakni hamba Allah. Tapi siapakah namamu yang sebenarnya?”
Uwais kemudian berkata:
“Nama saya Uwais al-Qorni”.

Dalam bualan mereka, diketahuilah bahawa ibu Uwais telah meninggal dunia. Itulah sebabnya, dia baru dapat bersama rombongan kafilah dagang saat itu. Akhirnya, Khalifah Umar dan Ali k.w. memohon agar Uwais berkenan mendo’akan untuk mereka. Uwais enggan dan dia berkata kepada Khalifah:
“Sayalah yang harus meminta do’a kepada kalian”.
Mendengar perkataan Uwais, Khalifah berkata:
“Kami datang ke sini untuk mohon do’a dan istighfar dari anda”.

Kerana desakan kedua sahabat ini, Uwais al-Qorni akhirnya mengangkat kedua tangannya, berdo’a dan membacakan istighfar. Setelah itu, Khalifah Umar r.a. berjanji untuk menyumbangkan wang negara dari Baitul Mal kepada Uwais, untuk jaminan hidupnya. Segera Uwais menolak dengan santun serta berkata :

“Hamba mohon supaya hari ini sahaja hamba diketahui orang. Untuk hari-hari selanjutnya, biarlah hamba yang fakir ini tidak diketahui orang lagi.”

Setelah kejadian itu, nama Uwais kembali tenggelam serta tidak kedengaran beritanya. Tetapi ada seorang lelaki pernah bertemu dan dibantu oleh Uwais, waktu itu kami sedang berada di atas kapal menuju tanah Arab bersama para pedagang, tanpa disangka-sangka angin taufan bertiup dengan kencang.

Akibatnya, hempasan ombak telah memukul kapal kami sehingga air laut masuk ke dalam kapal dan menyebabkan kapal semakin berat. Pada saat itu, kami melihat seorang lelaki yang mengenakan selimut berbulu di hadapan kapal yang kami tumpangi, lalu kami memanggilnya. Lelaki itu keluar dari kapal dan melakukan solat di atas air. Betapa terkejutnya kami melihat kejadian itu.

“Wahai waliyullah, Tolonglah kami!”
Tetapi lelaki itu tidak menoleh. Lalu kami berseru lagi,
“Demi Zat yang telah memberimu kekuatan beribadah, tolonglah kami!”
Lelaki itu menoleh kepada kami dan berkata:
“Apa yang terjadi?”
“Tidakkah engkau melihat bahawa kapal ini ditiup angin dan dipukul ombak dahsyat?” tanya kami.
“Dekatkanlah diri kalian pada Allah!” katanya.
“Kami telah melakukannya.”
“Keluarlah kalian dari kapal dengan membaca Bismillahirrahmaanirrahiim!”

Kami pun keluar dari kapal satu persatu dan berkumpul. Pada saat itu jumlah kami lima ratus orang lebih. Sungguh ajaib, kami semua tidak tenggelam, sedangkan kapal kami berserta isinya tenggelam ke dasar laut. Lalu orang itu berkata pada kami,

“Tidak mengapa harta kalian menjadi korban asalkan kalian semua selamat.”
“Demi Allah, kami ingin tahu, siapakah nama Tuan?” Tanya kami.
“Uwais al-Qorni”. Jawabnya dengan singkat.
Kemudian kami berkata lagi kepadanya,
“Sesungguhnya harta yang ada di kapal tersebut adalah milik orang-orang fakir di Madinah yang dikirim oleh orang Mesir.”
“Jika Allah mengembalikan harta kalian. Apakah kalian akan membahagikannya kepada orang-orang fakir di Madinah?” tanyanya.
“Ya,”jawab kami.

Orang itu pun melaksanakan solat dua rakaat di atas air, lalu berdo’a. Setelah Uwais al-Qorni mengucap salam, tiba-tiba kapal itu muncul ke permukaan air, lalu kami menumpanginya dan meneruskan perjalanan.

Setibanya di Madinah, kami membahagikan seluruh harta kepada orang-orang fakir di Madinah, tidak satupun yang tertinggal. Beberapa waktu kemudian, tersiar khabar kalau bahawa Uwais al-Qorni telah kembali ke rahmatullah.

Anehnya, pada ketika jenazah Uwais al-Qorni akan dimandikan tiba-tiba ramai orang yang berebut-rebut untuk memandikannya. Dan ketika jenazah Uwais dibawa ke tempat pembaringan untuk dikafankan, di sana sudah ada orang-orang yang menunggu untuk mengkafankanya. Demikian pula ketika orang hendak menggali kuburnya. Di sana ternyata sudah ada orang-orang yang menggali kuburnya hingga selesai. Ketika usungan jenazah dibawa menuju ke tanah perkuburan, luar biasa banyaknya orang yang berebutan untuk mengusungnya.

Dan Syeikh Abdullah bin Salamah menjelaskan,
“Ketika aku ikut menguruskan jenazahnya hingga aku pulang dari menghantarkan jenazahnya, lalu aku berniat untuk kembali ke tempat kuburnya untuk memberi tanda [batu nisan] pada kuburnya, akan tetapi sudah tidak terlihat bekas kuburannya.”
(Syeikh Abdullah bin Salamah adalah orang yang pernah ikut berperang bersama Uwais al-Qorni pada masa pemerintahan Sayyidina Umar r.a.)

Berita kematian Uwais al-Qorni telah menggemparkan masyarakat kota Yaman. Banyak perkara-perkara yang menghairankan telah berlaku. Kehadiran ramai orang yang tidak dikenali untuk menguruskan jenazah dan pengembumiannya, sedangkan Uwais adalah seorang fakir yang tidak dihiraukan orang. Sejak dia dimandikan sehingga jenazahnya hendak diturunkan ke dalam kubur, di situ pasti ada orang-orang yang telah bersdia melaksanakannya terlebih dahulu.

Penduduk kota Yaman tercengang. Mereka saling terrtanya-tanya:
“Siapakah sebenarnya engkau wahai Uwais al-Qorni? Bukankah Uwais yang kita kenali, hanyalah seorang fakir yang tak memiliki apa-apa harta, yang kerjanya hanyalah sebagai penggembala kambing dan unta? Tetapi, ketika hari wafatmu, engkau telah menggemparkan penduduk Yaman dengan hadirnya manusia-manusia asing yang tidak pernah kami kenali. Mereka datang dalam jumlah yang ramai. Apakah mereka adalah para malaikat yang di turunkan ke bumi, hanya untuk menguruskan jenazah dan pengembumianya.”

Ketika itulah penduduk Yaman mengetahuinya siapakah “Uwais al-Qorni”, ternyata dia tidak terkenal di bumi tetapi menjadi terkenal di langit.

Al-Fatihah untuk adik Nurul Nadirah

Sesungguhnya Allah swt maha mengetahui apa yang berlaku..kenapa kes sebegini berlaku?? Apa laa salah budak kecik yg tak mengerti apa2 tu..ishh!!! manusia akhir zaman ni semakin kejam..ingatlah, sesuatu yg kau lakukan pasti ada balasannya..mungkin kau akan terlepas dari hukuman dunia, tapi tidak mungkin di akhirat..kau TUNGGULAH wahai sang durjana...mana letaknya kewarasan fikiran?? jika tiada iman, nafsu menguasai segala-galanya..ingatlah, dunia hanya sementara, akhirat yang kekal selamanya. Al-Fatihah untuk adik Nurul Nadirah dan takziah untuk seluruh ahli keluarganya..

Mentor 6

Salam...

Sebelum tu nak gelak dlu bleh??..muahahaha...hmm..bila tgk mentor ni, mcm2 ragam org ada...masa audition Adam tuh..hahaha..dance mcm bomoh..xtahan...anak buah aku sampai try buat..dia ckp ssh jgk nak dance camtuh..lawak2...

Tapi aku nak puji sorang yg datang audition untuk Ramlah Ram..yg jual nasi lemak tu...sedap sgt lagu dia..pandai dia wat lirik kan...aku rasa dia mmg berbakat dlm mencipta lagu..

10032012

Salam :)

10032012 Muhammad Zafran cukup 1 tahun...ibu harap zafran sentiasa diberi kesihatan yang baik, jadi anak yang baik, taat perintah Allah swt, dimurahkan rezeki, panjang umur..

Zafran skg ni kne campak....alhamdulillah xdemam..hope anak ibu ni cepat sembuh okeh..insya'allah.amin..

Zafran da pandai ajuk orang cakap...baru pandai berdiri..yang kelakarnye zafran ni jalan ngan lutut...nak jln sgt2 agaknye..mmg kelakar sgt tgk..mcm2 anak ibu sorang nih..hehe...

IBU SAYANG ZAFRAN =)

Tasbih tangan...

Assalamualaikum wbt...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

bLoG uNcLe

uncle punya blog

Waktu Solat! Jom Menunaikan Solat di Awal Waktu :)

cLOcK

c0uNtEr

free html visitor counters

cLiCk mE

MuHaMMaD zAfRaN

MuHaMMaD zAfRaN

aBouT ME

My photo
pASIR mAS, kELANTAN, Malaysia
Now, staying at Taman Bertam Perdana, Melaka, Malaysia. A 30th years old. wife of Mohd Khuzaifah and work at home. Join Shaklee pada 25 Jun 2012, dari group JUTAWAN (PM Cery), S2U (PM Iffah Anuar), MSE (Master Nadiah). Mom of Zafran & Zara :). You can call me Wani :)

I f0ll0w U, U F0ll0w mE

FolL0wERs

My Other Blog

  • Tonsil Mengecil - Tonsil MengecilBagi nutriferon kat anak baru seminggu. Dah nampak makin kecil. Alhamdulillah. :) *Siapakah yang perlu ambil Nutriferon?* 1. Mereka yang ...
    1 month ago

PoPuLaR PosTs

wanipc. Powered by Blogger.