j0m rEgIstEr HeArTbEaT..CLicK --> sIgN uP --> $$$

** j0m k0nGsi LinK k0rAnG dI SinI! =) **

0uR fAmiLy

Usia perkahwinan kami ;)

cErIta sEoRanG aHli kUbUr dI mA'La, mEkAh ~

Salam :)

Semalam aku tertarik mendengar cerita dari Pak Mat tentang sistem perkuburan di Mekah..So, pepagi nih, aku google2 laa..hehe..terjumpa kisah ni dan mau berkongsi bersama rakan2 blogger sumer.


Perkuburan yang mahsyur di Mekah iaitu perkuburan Ma'la. Di sini terletaknya makam Ummul Mukminin Saidatina r.a, isteri tercinta Nabi s.a.w. Kubur di sini merupai bilik kecil dan akan dikitar semula selepas tulang-tulang jasad hancur. Tapi ada sesetengah jasad para mukminin yang dipelihara Allah swt, tidak hancur walau berabad lamanya. Semoga kita juga termasuk dalam golongan orang solihin dan mukminin. Amiin.

Source : Jalan Akhirat

“Ini adalah cerita benar yang telah diceritakan oleh pelajar-pelajar Malaysia di Arab Saudi..
Peristiwa ini baru saja berlaku dan disahkan benar oleh Ustaz Halim Naser….penceramah bebas yang amat terkemuka di Malaysia….

Ceritanya begini….

Pada suatu hari di musim haji yang lepas, pelajar Malaysia yang sama-sama menunaikan haji telah mengikut seorang arab untuk mengebumikan mayat seorang yang meninggal dunia pada musim haji. Makam tersebut terletak di Ma’la….tempat pengebumian para jemaah haji yang meninggal dunia di Mekah….

Cara yang mereka kebumikan mayat ialah dengan cara meninggalkan mayat dalam lubang yang disediakan dan menutupnya untuk kira-kira lapan bulan. selepas lapan bulan, lubang itu akan dibuka semula untuk mengebumikan mayat yang baru. Pada hari tersebut, apabila satu lubang dibuka untuk mengebumikan mayat yang baru, orang arab tersebut bertempiaran lari kerana dia nampak mayat sedang bersila, bukan tidur seperti kebiasaannya. Penuntut Malaysia ini memberanikan diri merangkak ke dalam kubur tersebut untuk melihat dengan lebih jelas. Hasilnya dia mendapati memang mayat tersebut sedang bersila dan mayat tersebut sedang membaca Al Quran, dan Al Quran tersebut memang yang asli. Selepas dilihat seterusnya, ayat Quran yang terbuka ialah Surah Yasin. Satu lagi perkara ialah mayat tersebut tidak reput dan kain yang membalutinya juga tidak reput. Yang reput hanyalah kapas yang diletakkan di antara mayat dengan kain kapan (kain ehram). Setelah dibuat kajian, rupa-rupanya mayat tersebut ialah mayat seorang negro yang kerjanya ialah membersihkan Baitullah daripada tumpahan air zam-zam. Kerjanya tiada lain selain daripada membersihkan Baitullah jika ada tumpahan air zam-zam. Jika tiada tumpahan , dia kan duduk di satu sudut Baitullah dan membaca Surah Yasin. Itulah kelebihanya bagi orang yang berbakti ke jalan Allah… Inilah yang membuatkan aku semakin berkobar-kobar untuk mengunjungi Baitullah….

Selepas peristiwa itu, lubang kubur itu pun di patri dan ditandakan agar tiada mayat lagi yang akan dikebumikan di situ….. ”

3 comments:

rieyana ynn 29 January 2011 at 20:50  

sama2..dan timakaseh juga sudi juin contest yana..yana tak leh tgk lagi pic awk..kat sini internet lembab..nak pollow pun tak leh..lewat mlm kang yana dtg tgk lagi ye...good luck..;d

Mommy Life 30 January 2011 at 09:18  

amboii...ko tag aku ye...nanti aku wat ye..banyak tu nk pk...xjd keje aku. uhuhuh

z.u.n.a.i.d.a 31 January 2011 at 15:01  

subhanallah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

bLoG uNcLe

uncle punya blog

Waktu Solat! Jom Menunaikan Solat di Awal Waktu :)

cLOcK

c0uNtEr

free html visitor counters

cLiCk mE

MuHaMMaD zAfRaN

MuHaMMaD zAfRaN

aBouT ME

Bandar Melaka, Melaka, Malaysia
Now, staying at Taman Bertam Perdana, Melaka, Malaysia. A 30th years old. wife of Mohd Khuzaifah and work at home. Join Shaklee pada 25 Jun 2012, dari group JUTAWAN (PM Cery), S2U (PM Iffah Anuar), MSE (Master Nadiah). Mom of Zafran & Zara :). You can call me Wani :)

I f0ll0w U, U F0ll0w mE

FolL0wERs

My Other Blog

  • Hantaran Youth - Cantikkan hantaran YOUTH ni? Ni produk Skin Care daripada Shaklee. Bagi sesiapa yang bakal menjadi pengantin baru tu boleh la jadikan YOUTH sebagai hantar...
    2 months ago

PoPuLaR PosTs

Blog Archive

wanipc. Powered by Blogger.