j0m rEgIstEr HeArTbEaT..CLicK --> sIgN uP --> $$$

** j0m k0nGsi LinK k0rAnG dI SinI! =) **

0uR fAmiLy

Usia perkahwinan kami ;)

day 03..wawawa

hmm..mana day03 yea?? dalam draf okeh!!!
nanti saya uploadkan..malas bebona nak wat..kekeke..
sbb kne korek balik gambr lama2..xtau mana dah saya letak..

Day 02- The meaning behind your Blog name ~

wokeyy...day 2 da ke??haha..aku da ketinggalan keretapi nih...tp xper laa =P wat slow2..
Nak tau ke maksud nama disebalik UJANA RAUDHAH tu?? ermm...ok lah..

UJANA adalah dari bahasa arab yg bermaksud TAMAN
RAUDHAH adalah salah satu nama taman dalam syurga

Masa sekolah dlu2..aku suka letak nama kumpulan RAUDHAH..cantik je nama tu kan..anak buah aku skg ni pon ada nama RAUDHAH.. 'RAUDHATUL JANNAH'...kalo dia tgk blog aku ni, mesti dia perasan aku letak nama dia..hahaha... itu je la kot yang dapat aku kongsikan..=) tunggu n3 berikutnya yaa..papaii..

Day 01- A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself ~

Assalamualaikum wbt...

Dengan rasminyerrr..cewahh..ni baru hari pertama..biasa laa..memula ni rajin skit kot..hihi.. gambar terbaru ek..nnt jap nak cari..keke..actually, gambar terbaru ku masa raya ari tu jer..eh, ye ke?? sblm hari raya laa...lepas beli baju, aku try pakai..haha..jeng..jeng..jeng..


ni saje try malam2 buta pakai..hubby xnyempat nak tgk, padahal da tgk tadi kat kedai..huhu

okeh, ape plak yg menarik pada aku nih ekk..rasa mcm xda yg menarik pon..huhu..nak kne tanya org yg kenal aku baru btol kan?? tp xperlah..aku akan poyo kan diri ku..muahahhaa...

1. Love my family..of coz sumer org love their family kan..hehe..tu yg menariknyer..kekeke..tp ada jgk org yg sebaliknya...aku happy ngan hidup ku skg..syukur alhamdulillah..semoga kami sekeluarga dalam rahmat Allah swt..

2. Saya ada keluarga yg besar..alhamdulillah..9 org adik beradik..best ada ramai adik beradik..bleh gado2, pastu baik balik..yer laa, air dicincang xkan putus...insya'allah..

3. Alhamdulillah ada suami yg baik hati dan penyayang =)..love u so muchh!!

4. Saya ada mak yang bole berkongsi suka dan duka..:) mak saya ni sometimes mcm kawan saya..saya bleh cerita apa saja..:) I Love U mama..mama saya juga cantik ;) hihihi...kalo xcaya, sila tanya mak mertua saya yer..muahahha..satu hari tu, mak mertua saya cakap depan2 my mom "cantik mak mertua adik ni.."..hihi..adik tu merujuk kepada anak bongsu dia, iaitu my hubby..kalo saya jalan ngan mak saya..org cakap saya ni adik dan bukannya anak..huhuhu...

5. Ada sorang anak laki =) namanya Muhammad Zafran..suka main ngan zafran..suka tengok dia senyum dan ketawa..geramm..hehe

6. Saya suka jenjalan..bersiar2..tu keje saya :)

7. Kalo saya nak marah..muka saya cepat berubah..hahaha...tu kata2 dari kawan saya laa...xbleh nak berselindung...huhuhu...saya ni cepat marah dan cepat sejuk...sape yg da lama kenal saya..tahu laa mcm mana perangai buruk saya nih...muahahaha...

8. Saya ni org yg simple2 jer..xreti sgt nak melawa..hehe..

9. Saya pun xsuka orang yang merokok..kalo nak merokok..sila pergi jauh2 ok...sib baik my hubby xmerokok..huhu..mmg pilih yg xmerokok..okeh..muahahaha...

10. Hijau warna kegemaran...kalo bole, sumer nak hijau okeh!!

11. Suka berkawan =)

12. suka surfing tenet...kalo duk ngadap berjam2 pon xper.. :)

13. Dulu saya belajar di UTHM @ KUiTTHO..lama gak saya kat sana..lebih kurang 5 tahun..sbb amik diploma n degree..

14. X suka pada orang yg hipokrit n cakap xserupa bikin...

15. Xsuka orang paksa buat sesuatu yang saya xmau wat..hehe..punyer keras kepala saya nih :p

wokey....akhirnya siap suda..ehehhe..ada 29 days lagi..ayoyoyo...caiyokkk...

30 days challenge ~

Assalamualaikum wbt...

Bagi menyahut cabaran dari mommy ayu...insya'allah saya akan siapkan..cabaran yang dimaksudkan adalah bersamaan dengan hari 1 ke hari 30 seperti dibawah...

Day 01- A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself.
Day 02- The meaning behind your Blog name.
Day 03- A picture of you and your friends.
Day 04- A habit that you wish you didn’t have.
Day 05- A picture of somewhere you’ve been to.
Day 06- Favorite super hero and why?
Day 07- A picture of someone/something that has a big impact on you.
Day 08- Short term goals for this month and why.
Day 09- Something you’re proud of in the past few days.
Day 10- Songs you listen to when you are Happy, Sad, Bored, Hyped, Mad.
Day 11- Another picture of you and your friends.
Day 12- How you found out about Blog and why you made one.
Day 13- A letter to someone who has hurt you recently.
Day 14- A picture of you and your family.
Day 15- Put your iPod on shuffle: First 10 songs that play.
Day 16- Another picture of yourself.
Day 17- Someone you would want to switch lives with for one day and why?
Day 18- Plans/dreams/goals you have.
Day 19- Nicknames you have; why do you have them?
Day 20- Someone you see yourself marrying/being with in the future.
Day 21- A picture of something that makes you happy.
Day 22- What makes you different from everyone else?
Day 23- Something you crave for a lot.
Day 24- A letter to your parents.
Day 25- What I would find in your bag?
Day 26- What you think about your friends?
Day 27- Why are you doing this 30 days challenge?
Day 28- A picture of you last year and now, how have you changed since then?
Day 29- In this past month, what have you learned.
Day 30- Who are you?

Mak aiii 30 hari..huhu...xsure bleh siapkan dalam masa 30 hari.....akan ku cuba yea mommy ayu kiterrr =) caiyokkk!!!

bAliK kAmpOng ~

Assalamualaikum wbt...

Baru ada mood nak update blog nih..hehe..seminggu kami balik sbb adik laki aku kawin, perkahwinan yg penoh kontroversi..muahahha..mcm artis plak kan..tp malangnyerr..gambor kawin xder..sori yer kawan2..hehe..

Gambar zafran byk laa..kat sana kami xda gi mana2 pon, byk masa dihabiskan kat umah jer..cuma gi beli brg2 yg diperlukan utk kenduri kawin jer...aku pon xsempat nak snap gambar dorang..tp gmbr my boy smpat lak ek..haha...

Zafran drive kete..nak gi beli nasi dagang utk sarapan pagi...hehe

@ Tesco KB..nak beli barang kenduri utk pakcik ikram..

Saya tertido...penat sudaa...

Balik je dari Kelantan, saya terus gi jumpa ngan atuk dan nenek..muah..muahh..hehe

sUsaH hAtI ~

Assalamualaikum wbt...

hmm...mlm ni my hubby keje..badan Zafran lak panas je..td da bagi ubat demam..harap lepas ni ok..anak ibu kan kuat :)

skg ni Zafran tido..sib baik dia xmeragam, xmenangis..dia aktif mcm biasa jer...senyum, gelak je manjang :) cuma kepala dan badan je panas..tu aku letak tisu basah ngan air yg hubby baca doa skit..moga Zafran cepat sembuh tau..ibu risau ni...

Pagi esok hubby gi interview kat KL...dia dapat interview ke SATORP, Arab Saudi..lau ikotkan aku xnak jauh2 ngan hubby, tp memandangkan sume kawan2 dia excited nak pegi, xkan aku xkasi dia gi plak kan...hmm..ssh hati jgk, rasa sedih je lau berjauhan..uwaaaa...tp xpe, kita tgk ape result esk..interview ni, trus tau result dapat atau x...

Esk pas hubby interview, kami trus nak ke KL umah kak balqis (kak ipar)..pastu lusa nak balik kelantan..xsabar rasanye nak balik..hehe..barang2 sume dah senarai, tgl nak packing je..memandangkan aku nak balik kg, blog ni tinggal membisu jer la utk beberapa hari nih ye kengkawan..tata :)

cUcI rUmAH + aPe cEloP ~

Assalamualaikum wbt...

Hari ni tersangatlah penat..huhu..aku, hubby dan zafran..3 org je cuci umah...hubby aku la yg byk wat keje..haha..zafran plak duk dlm stroller dia...sib baik dia tido dgn nyenyak, bleh jgk aku wat keje..cuma sempat sapu umah je..pastu si kecik tu da bgn..hehe..lama gak la dia tido..lebih kurang 2 jam cuci umah..esok lau sempat, nak gi bersihkan lagi yg mana patut..

Aku xpuas ati lampu LED yg apek tu pasang kat living hall..cam ada pecah2 skit..xkira, nnt aku nak dia btlkan jgk...da la cam xsama..sakit ati tgk lampu tu...tp da complain, dia ckp nak btl kan..sib baik duit xbg abis lagi..nnt da puas ati, baru leh bagi duit balance tu..nasib la ko apek...

Smlm tgk citer hantu bonceng..."ape celop"..trade mark cite tuh..haha..kelakar jgk..tp citer nih kontroversi sket..yer laa..ada ke mengucap dua kalimah syahadah tu dia wat main2 camtuh..mmg xpatot..tp zizan da mohon maaf secara terbuka...moga perkara mcm ni xberlaku lagi pada masyarakat kita...nauzubillah..

sElAmaT pEnGanTiN bArU tO eKiN & rUsYdAn ~


Assalamualaikum wbt...

Ni citer ari tu...hehe..kami bertolak ke Pedas pukul 10.45 pagi...sampi sana dalam pukul 11.45 pagi..lebih kuraang sejam jer..mmg plan dari awal lagi nak gi majlis kawin ekin ni..sbb dekat je..lagi satu da lama xjumpa kawan2..rindu plak..hari tu hubby xkeje..so, bleh laa gi majlis ekin..

smpi je sana, nampak wa, yon,anim, kak lid tgh makan2..kami terus gi kat dorang..hehe..pastu nampak mala, nazrin, mis, husband mis..husband miss cakap.."ni yang kawin ari tu kan kat bukit katil"....dia terkejut sbb aku da ada anak..hehe..alhamdulillah rezeki cepat..



Masa makan, zafran ngan makcik2 dia la..aku n hubby bleh enjoy makan..haha..zafran ok jer sbb ada ramai org yg bleh layan dia..hehe...bagus anak ibu...



Pas makan, kami masuk dalam umah..nak tgk pengantin sambil bergambar..hahaha..biasa laa.. itu keje kitaorg...


sambil tunggu pengantin laki datang, kami borak2 kat ruang tamu sambil bergambar lagi..

Dalam kul 2 lebih aku balik..sbb hubby nak jumpa kawan dia plak...enjoy sangat gi kenduri kawin ekin...semoga ekin dan rusydan bahagia selamanya...dan mendapat anak yang comel2 :)

jmPe kWaN2 + Hp xTahu lEtOk mNo ~

Assalamualaikum wbt...

Best sgt smlm dapat jumpe kawan2..da lama xjumpe...Selamat pengantin baru to Ekin & Rusydan..semoga kekal bahagia selamanya..xsempat nak tgk pengantin laki..tp xpe sgt puas hati sbb da jumpe pengantin perempuan dan kawan2..hehe... smlm dpt jumpe wa, yon, anim, mala, nazrin, ida, elly, kak lid..nak tempek gambor pon xde..nnt amik ngan dorang jer laa ...

Ari ni plak gi tgk lampu lagi..huhu..xabis2 ngan lampu..huhu..beli untuk lampu dinding kat ruang tamu plak..naik pening pilih lampu nih..pas beli lampu, gi umah kak ipar..dorang wat open house...aku lupa letak hp kat mana..biasa ltk dlm handbag je..hmm...td baru perasan..adoii..tu baru sorang anak..kalo ade anok ramai..aku xtahu laa gane..hahaha....rasanye dlm keta la kot..opsss, zafran da bangun..nnt aku smbg update lg yer...babaiii..

sElAmaT hArI mAlAYsiA + zAfRan dA 6 BuLaN ~

Assalamualaikum wbt..

Selamat Hari Malaysia semuaaaa :)) dan salam Jumaat..hehe.. Semoga negara kita sentiasa aman dan damai hendakNya..
Zafran da 6 bulan skg ni..hehehe...da besar da anak ibu nih..skg ni da pandai nak tegur2 org..bila org bercakap ngan dia, mula laa senyum dan gelak2..hehe..geram toll.. kalo ibu cakap ngan ayah, mula la nak sampuk..hehehe..maklum da besarkan..skg ni da boleh guling2..pastu pantang tgk org makan..nak makan jgk...mulut nak ngunyah jer..kalo ibu cium2 dia, dia diam je..pastu senyum2..suker la tu..hehe..dari kecik smpi skg zafran suka tgk langsir gerak2 kne tiup angin..zafran jgk suka menyembur..org tua2 ckp kalo bdk mnyembur..rambut ibu akan gugur...tapi rambut aku ni dari dlu lagi slalu gugur...nak potong, hubby xkasi..da panjang da..nnt ingat nak potong gak la skit..

Zafran da 6 bulan..yea..cepat jer kan :)

Semoga anak ibu ni membesar dengan sihat..amiin :)

LamPu hIaSaN ~

Assalamualaikum wbt...

Lampu hiasan aka lampu nak nampak cantik..bukan nak pencahayaan sgt pon.. aku n hubby da naik pening ari nih..huhu..yer la, mcm2 jenis lampu ado..ni da kali yg ke berapa pon xtau aku gi kedai utk pilih lampu..hubby suka konsep klasik..aku pon suka jgk..kalo boleh, kami nak campur..moden + klasik... baru tahu mcm mana kena berhabisan duit utk masuk umah baru...huhu..nak kne wiring lagi, grill, wat dapur, cari lampu..mcm2 laa..

utk pencahayaan, kami guna downlight je..sume ruang guna downlight..even car porch pon...huhu.. kalo nak guna down light, wiring la mahal skit.. tp org kata dah alang2..wat jer la.. lampu hiasan ni just nak touch up jer..suh nmpk berseri skit umah..hahaha..xtau la camne seri nya nnt :p..tp aku suka lampu hiasan kat car porch..sbb aku yg pilih..huhu..hubby ckp kecik je..yer laa..kecik comey..hehe..

lampu ni konsep ape ek?? hahaha..aku main pilih jer..nak kata mcm klasik pon ada jgk..aku suka sbb dia kayu kat luar tu..huhu

r@ya 2011

Assalamualaikum wbt..

da lama aku xupdate blog ni..naik bersarang dah..huhu..raya tahun ni kami beraya di Melaka..first time aku beraya sini..raya tahun lepas, kami beraya di kelate..suasana raya sni meriah gak la..banyak gi ziarah umah sedara mara..aku pon pening..ramai sgt sdara..umh mami, mama..suma pegi..haha..kalo belah hubby aku ni, dorang panggil makcik tu 'mami'..kalo pakcik plak panggil 'mama'..mula2 dgr nak tergelak gak..tp lama2 da terbiasa..yer la..mama tu kan utk pompuan..hahaha...belah hubby aku ni keturunan mamak... Malam raya hubby keje..so, aku dan baby Zafran dapat la berehat kat umah mlm tu..kalo hubby xkeje, maunye kitaorg berjalan lagi...

Hujung bulan ni, kami balik kelantan...balik nak beraya..haha..dah basi kan :p..xper laa..sadis toll...sebenarnye balik skali ngan adik aku nak kawin 31 oct ni...hubby coti 12 hari..yeaaa..bleh balik lama skit..dpt la melepaskan rindu kat my mom..huhu.. rasa macam nak packing skg jgk..haha..sabor..sabor..lagi 10 hari.. brg2 nak pindah umah pon lom packing siap lagi..mesti kelam kabut nnt..huhh..ponat wehh...sapa mau tolong saya???

Raya tahun ni aku xamik gambor pon...kat kamera org lain ada laa..nnt aku mintak je ngan dorang..sng skit keje aku.. :)) okay, takat ni la dlu..saya mau tido dah..mlm ni hubby keje mlm..kalo x, saya mmg tido awal..tata..

layanzzzz~

video
Zafran tido dalam keta ptg tadi..

eHem :) gUmbIRA nIh :P ~

Salam :)

Pg tadi aku tgk TV9..ada jemputan org Habib Jewel dorang wat sale..1 gram diskaun RM8...kalo harga terkini 1 gram RM173...so, after promo dapat la RM165/gram...3 hari je..smlm, hari ni dan esok..pastu bg tau hubby habib ada wat promo..tapi dia wat donno je..myb ngantuk sbb blik keje..so,layan xlayan jer laa...huhu..

Ptg td ajak hubby gi Maydin, MITC..saje jer sbb aku nak amik subang free dari Wahchan sempena pembukaan..subang free ni untuk 300 yg terawal...tapi kne tunjuk sms yg dorang hantar...sib baik ada lagi subang free tu..kalo x, melepas lorr..hikhikhik...subang mutiara biasa jer..xper laa asal free :P

Aku tgk2 gelang tangan..terliur laa plak..ntah nape..huhu..kalo dlu mmg xsuka pakai brg kemas nih..siap kne marah ngan mak lg.. tgk2 jo la..nak beli xmampu den..huhu..so, kuar dari kedai wahchan dgn sepasang subang mutiara free..hakhakhak...

Jalan2..tetiba org habib jewel tahan kitaorg suh masuk kedai..katanye ada promosi..mmg aku tahu pon sbb da tgk tv9 pg tadi..aku mcm nak xnak jer..tapi MAHU..huahuahua..aku pon tgk2 laa rantai tangan..cantik gak..hmm...tp xberhajat nak beli pon...tetiba hubby suh org tu wat kuar rantai tgn dan letak kat tgn aku..dlm ati "hai..nak beli ke?? kekeke"...pastu tanye.."berkenan yang mana??"..terkejut jgk..mimpi ke nih..muahahha...OK, kalo da mcm tuh..maksudnye mmg nak beli la kan..aku pon ape lg..sakan memilih..hehehe..tuh laa sape suh en hubby wat surprise..hohoho...



sblm tu..ada byk lg yg aku berkenan..tapi ni antara yg best..
pilih punyer pilih..lastly amik yg ni...
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v


hubby berkenan yang ni sbb lebih padu katanye..aku ikot jer..alang2 org nak beli kan..wat pe nak byk songeh..hahahha btol x? :P


mEngEmbIrAkAn hAtI iBu bApA (jIkA mAsiH aDA) ~

Assalamualaikum :)

Tengok pada tajuk tu macam nak bagi kaunseling je kan..muahaha...bukan ape..aku sebenarnye xsanggup nak tgk ibu bapa yang terasa hati dengan anak2 mereka..bukan nak kata aku ni baik sangat..aku pon byk gak wat salah ngan dorang..lebih2 lagi ayah aku dah kembali ke rahmatullah..(al-fatihah)..semoga arwah memaafkan segala salah dan silap aku selama aku berada disampingnya..dan semoga arwah berada bersama orang2 yang beriman dan beramal soleh...amin.. sekarang aku hanya ada seorang ibu..hargailah mereka selagi mereka masih bernyawa...

Aku teringat satu peristiwa yg mana sorang pakcik ni mengadu..dia cakap anak dia ni xpenah pon bagi duit sejak kerja..xpenah merasa duit satu sen pon dari anaknya..sedihkan..pastu dia cakap lagi...dlu gaji pakcik RM600 jer..boleh bela dia smpi besar sehingga berjaya masuk universiti dan sekarang jadi cikgu..kalo nak banding gaji pakcik mula2 kerja ngan gaji anak pakcik skg ni mmg jauh beza...hmm..sedih plak aku dgr..rasa nak menitis air mata.. yer la sbgai anak, kita kena la mengembirakan hati ibu bapa kita..dorang bukannye nak sgt duit kita tu..cuma nak kan perhatian dan merasa sedikit kegembiraan jer...aku tgk mata pakcik tu berkaca-kaca...

Untuk pengetahuan..mak aku pon dgr jgk citer pakcik tu..bila pakcik tu balik dari umah aku jer..mak aku pon citer laa..arwah ayah aku ni bukan main gembira lagi masa aku bagi duit kat dia RM200..masa tu aku praktial jer..pastu dapat laa duit elaun RM600...dua ratus tu pon aku bagi sebab nak bayar balik duit yg aku pinjam..huhu...arwah ayah ni asyik tunjuk2 duit tu dia cakap.."ni duit wani bagi.."..sambil senyum2..pastu duk ulang ayat tu byk kali..hahaha..nak cakap betapa gembiranye dia dapat duit dari aku..padahal duit aku pinjam..tp tu first & last aku bleh kasi..sbb ayah aku dah xda :(

Kepada yang masih ada mak dan ayah..gembirakan lah hati mereka dengan ape cara skali pon..kerana di situ lah datangnya keberkatan...insya'allah...

sKaNe dTg uMaH ~

Assalamualaikum :)

Hmm..semalam skane (paksu aku) n family dtg umah...katanye saje nak jln2 Melaka..aku happy sbb sblm ni pon ada terdetik dlm ati..xda ke sedara mara aku nak dtg umah nih..hehe..bkn ape..rasa cam buhsan sajaa..ptg smlm dorang smpi..tido umah 1 malam jer..tadi baru dorang balik..tp xpuas ati gak la sbb xdpt bawa dorang jln2 kat Melaka ni sbb hubby keje..kalo plan awal2, bleh hubby amik cuti :( ni pon last minit dorang plan nak dtg..pg tadi ingatkan leh la gi jln2..tetiba plak kete skane rosak..so, terpaksa la baiki kete dlu..lama gak baiki kete..dari pagi smpi ke ptg..hadooii..dalam kul 4 lbh baru siap.. skane ckp nak gi taman2 kat ayer keroh ajer laa..on da way balik ke nilai..esok dah keje..kalo x, bleh stay satu mlm lagi kat sni..xper laa, nnt next time kite plan baikk punyerr...insya'allah...rasa sedih jgk sbb xleh jln2 ngan dorang :(

zAfRan sUkA mAsUk tAnGAn dLm mULuT~

Assalamualaikum :)
Hobby baru Zafran..suka masuk tangan dalam mulut..huhu...bila dia wat masuk tangan dalam mulut jer mesti aku akan alihkan..bukan ape..xnak dia terbiasa wat camtu..tapi dia suka..kalo nak nangis je, masuk tgn dlm mulut...so, xjd nangis..huhu..bgs jgk..sng keje ibu :p


xYaH mAsAk ~

Assalamualaikum :)

hehe...ari ni xyah masak..sbb gas dapur da abis..huhu...xsempat nak tukar lg..so, pg tadi beli nasi kerabu dan nasi lemak..hmm... makan nasi bungkus ajo laa.. mlm td hubby wat balik stok roti... roti ikan bilis dan coklat...makan yg tu jer laa ari nih... sblm ni ada aiskrim dalam peti..hbby borong guna kupon tmpt keja dia kasi..besttt dpt byk aiskrim...


ni pon roti borong gune kupon jgk :)

zAfrAn bAcA bUkU ~

Salam :)
Anak bujangku Muhammad Zafran..hehe..kalo dia nangis2 aku tunjuk jer buku..mesti diam punyerr..hehe..suka sgt tgk cloth books dia tuh...skg nih dah pandai pegang2..tangan kiri dia tu..bukan main laju lagi..cepat je kalo nak capai ape2 pon..

Ibu suka tgk Zafran pegang buku..ibu harap Zafran suka baca buku smpi bila2 tau :)


Anak ibu baca buku sampi tertido :)


SHaRe ~

Aku berkenan dengan kata-kata Prof Ungku Aziz ni...just nak share ngan kwn2..


Anda terletak pada no berapa?? tanyalah diri sendiri :)

haRi inI ~

Assalamualaikum...
hmm..busan ni..sambil tunggu hubby balik, nak menaip la jap..hehehe..ptg tadi aku wat ape yerr??...ari ni hubby xkeja, esok pon xkeja..horayyy.. so tadi ingatkan nak gi public bank..pastu xjadi sbb da lewat..best sgt tgk cite Marimar...muahaha..so,kami decide nak gi tgk perabot pastu nak gi tesco..pampers zafran da abis n beli barang2 dapur.. memula kami gi kat recycle perabot.. tgk meja utk letak kat dapur nnt..meja hiris bawang, potong sayur..hihi...aku berkenan kat meja bulat tu..meja tu best sbb bleh wat bujur atau bulat..kalo ramai orang, bleh buka meja tu jadi bujur..meja tu ada 6 kerusi..pastu ada satu lagi meja tinggi skit mcm Inggeris style...hubby suka yg tu sbb kecik skit banding meja yg aku suka tu...ada 4 kerusi...pastu pikir2 nak letak kat dapur je kan..meja Inggeris style tu pon ok sbb xmakan byk ruang...lg pon nak wat potong sayur jer kak...muahahha...Aku suka jgk yg Inggeris style tu sbb kerusi tinggi n bleh pusing2..hehe..lagi satu hubby nak beli coffee table..nak matching ngn sofa yg da ada kat umah ni...tgk kayu dia tahan..kat atas letak kaca..cantik.. barang2 recycle ni pon cantik2 xperlu beli perabot baru pon sbnrnye..kalo nak jimat laa...haha..kebanyakan barang yg kat kedai tu dari Singapore..yg aku suka kedai ni sbb dia cantikkan balik perabot tu n kalo kita nak suh dorang sembur or cat warna yg kita suka pon boleh...esok meja dapur n coffee table smpi..

Gi tesco tadi zafran da pandai wat bunyi..mcm nak bercakap ngan org2 dlm tesco tuh..huhu..kakak kat timbang sayur tu pon tegur dia..da laa wat masuk tgn dlm mulut..xtau ape yg dibebelnya...hehe..anak ibu da besar :)

Eh..mana cik abang ni xbalik2 lagi... ok laa..papaiii~

Album KaWiN ~

Salam :)
Da lama xwat n3...tajuk kat atas tu cam kelakar je kan..huhu.. da lama kawin tapi kitaorg baru nak wat album kawin..kitaorg xupah cameraman pon time kawin ari tu..so cam x xcited sgt la nak wat album kawin nih..teruk x? :p orang lain bukan main lagi kan..aku ni jenis yg selamba jer..kalo ada..ada la..xda pon xpa..jenis yg xkisah sgt..hihihi...masa nak kawin ari tu hubby suh aku tempah cameraman..tp disebabkan masa da suntuk..adik aku jer la jadi cameraman..hahaha... gambar yg adik aku amik teramatlah cantik sehingga aku n hubby edit2 sendiri je bg tambah lg kecantikan gambar tu :p..album guna hadiah kawin yg kawan2 kasi..:) da jimat kat situ kan.. rasa cam seronok lak susun2 gambar dlm album walaupon da lama kawin dan dah dapat sorang anak..muahahaha...gambar zafran pon ada gak cuci..xsabar nak masukkan dalam album ni..thanks yea sape yg kasi album nih :)

RuMahkU..rUmAHmU jUa..BaiTi JannAti~

Salam...
Da lama survey2 umah ni...nmpknye rezeki nak dpt umah hmpir kunjung tiba..alhamdulillah...rezeki Muhammad Zafran..amiin.. Umah yg kami berkenan tu dkt je ngan bandar..boleh dikatakan area bandar la jgk..dkt ngan highway..nak gi mana2 pon dekat je..ye la, Melaka bukannye besar mana pon..huhuhu...xtau bleh duk sblm raya or pas raya...skg tgh nak beli lampu..beli sikit2 xrasa sgt..nnt nak beli benda2 lain lg..pening gak camne nak decorate umah ni..paling semangat adalah ayah Zafran..hehe..


hApPy bEsdAy tO mE ~

Salam :)

Selamat hari lahir kepada diriku..terima kasih mama kerana melahirkan wani... Insya'allah wani akan menjadi anak yg berguna kpd mama... kasih sayang yg mama berikan kpd wani sungguh tak ternilai..hanya Allah swt sajalah yg dapat membalasnya...wani akan sentiasa mendoakan kesejahteraan buat mama..

Sekarang udah meningkat umur ku..huhu..da makin tua..umur da 26 thn..ada suami dan sorang anak berusia 3 bln++...Alhamdulillah..

Sambut hari jadi???? kekeke...hubby balik dari keje..ajak aku kuar...katanya nak belanja makan sempena my besday...so, kami ke kenny rogers roasters kat JJ melaka...Zafran pon ikot..mana leh tgl bdk tecik niii..hehe...

Sampi je kat Kenny Rogers..budak tecit ni da tido..hehe...

Americano..xsodap pon...pahit je..hubby minum semua..

Home made muffin..vanila and coklat..hubby sukerr..dia kata sodap..

amik ayam black papper...hubby yg order..

aku order spagethi jerr..saje nak try...aku wat kat umah lagi sodap..muahaha..perasan jee..

muka kenyang..camtu ek muka kenyang..muaahaha..

ni pown muka kenyang gak...tgk pinggan tu...

bila ibu n ayah abis makan...zafran pon bangun...makanan da abis..semua ayh dan ibu kerjakan..sorry yea zafran..lain kali kita dtg lagiii..hehe...

hApPy AnNivErsArY ~

Salam :)
Alhamdulillah...genap 1 tahun aku menjadi isteri kepada Mohd Khuzaifah (11 Jun 2011)..dan sekarang kami sambut anniversary yg pertama ni bersama ngan cahaya mata...Syukur alhamdulillah Allah swt menganugerahkan seorang putera kpd kami...semoga perkahwinan kami berkekalan selamanya dan sentiasa mendapat rahmat dan keredhaan dari Allah swt..amiin..

Kami sambut anniversary kat umah kak ipar...hehe..hubby tempah kek tiramisu & kek coklat dari wife kawan dia..hehe..sedap kek ni..sempat gak amik gmbar kek..huhu

Kek Tiramisu..ingatkan ada la tulis nama ke apa kat atas kek ni..huhu..buka2..nehiii...

Kek Coklat...bestt..

uMah kAk iPaR ~

Salam...

skg ni xterupdate sgt blog ku ini...
aku kat umah kak ipar sbb temankan dia..
suami kak ipar baru je meninggal..al-fatihah..
semoga ditempatkan bersama orang yg beriman..
(masa tu Zafran umur 2 minggu)
skg kak ipar tgl ngn dua org anaknya..
umur (Jannah) 9 tahun dan (Wardah) 8 bulan..
pastu ada 2 org kakak kpd suami kak ipar..
sian gak..sbb sumanya pompuan..
umah lak besar..kalo aku pon takot..
skg ni kakak suami kak ipar gi umrah 2 minggu..
aku duk sni da 1 minggu..
lagi 1 minggu dorang balik dari umrah..


sIaKaP sTiM ~

Ari ni anakku zafran tido je manjang...hubby lak minta aku masak siakap stim..xpenah seumur hidup masak stim..sbb sblm ni aku tahu makan jer :p...memandagkan dalam peti ais pon da ada ikan siakap..hubby beli dari kawan dia yg kaki mancing..aku pon tanyer laa pak cik google seperti biasa...huhu..dan terjumpa resepinya di sini..resepi dari dayang jack...thanks yea kerana sudi berkongsi resepi..rupenya senang jer masak stim..wat malu jer xtahu..muahaha...aku pon ape lagi..bila da siap, amik gmbo lerr guna camera dslr hs cap ayam ni..huahuahua...:p

Siakap stim..masih dalam kuali..hehehe..tomato lupe nak letak :p

MaNuaL bReaSt pUmp dA sAmpI ~

Salam..
 Ari tu aku ada wat order breast pump..harganya mmg terbaik lah kalo nak dibandingkan dgn harga kat supermarket kiter ni..jauh beza..aku beli Avent manual breast pump..harga RM180 jer..kalo harga market biasa RM289..jauh bezakan.. sblm ni aku dah beli breast pump..tapi hubby yg beli..brand Anakku..biler pakai..sakit..aku pakai dua, tiga kali jer..pastu xpakai langsung dahh.. survey kat tenet, ramai yg cakap brand Avent ni ok..mmg btol..biler guna, xda sakit langsung..soft jerr...kalo ada sape2 nak beli barangan jenama Avent ni..bleh ke mom's paradise..dorang order terus dari luar..servis pon tip top..harga mmg termurah..

zAfrAn dA bErSunAt dI uSiA 2 bUlAn 20 hAri ~

Salam :)

Pada 1 hb june..Zafran telah menjadi lelaki sejati...huhu..kami sunatkan zafran kat klinik Noor Hajar di Seksyen 19 Shah Alam..memula tu xterfikir pon nak sunatkan awal..pastu kak balqis (kak iparku) sarankan suh sunat awal sbb nanti senang nak jaga..bby xyah pantang pape..minum susu jer, budak pon cepat matang dengan erti kata lain cepat cerdik..kalo kat negara arab pon mmg dorang sunatkan bby dorang awal2..sbb nnt masa sembahyang kalo tersentuh, xbatal solat..zaman nabi Muhammad saw pun sunat awal gak..dalam masa 7 hari..kalo nak masuk tempat belajar jadi al-hafiz pon dorang akan tanya da sunat ke blom..kalo blom, kne sunat dlu baru leh masuk...

Alhamdulillah zafran xnangis sgt masa sunat tu..cuma dia merengek jap masa kne bius..pastu da steady...doc pon senang je wat keje dia..doc ckp kalo budak besar mmg ssh nak sunat..sbb ada yg meraung bagai..dorang emosi..kalo bby mana nak emosi ke ape..huhuhu...aku wat kat klinik ni sbb dia gunakan teknologi smartklamp..so, xda rasa sakit sgt, xkene jahit, darah pon xda sgt...ibu sempat amik gmbar bird zafran kne sunat..hehe..

smartklamp ni kne buka lepas 2 hari disunatkan..

wajah ceria Muhammad Zafran :)

fLaSh cArD & sOfT bOoKs fOr ZafRaN ~

Salam..
Sebelum ni aku ada tinjau2 gak nak beli buku kat Zafran..nak ajar dia..pastu terjumpa blog baby geniuses..berkenan plak kat cloth books..tgk comeii jerr..order 1 set..hehe..ada 4 buku kesemuanya..gi alamanda ari tu..sempat beli flash card..sblm ni pon ada cari online..tapi mcm xmenarik jer.. Ni la first book dan flash card utk zafran..hehe..semoga zafran rajin belajar..dan ibunya pon rajin mengajar..hehehe

Zafran da khatam 3 kali da setakat ni..huhu..maklum la xda mainan lain lagi..

kE aLamaNdA ~

Salam...

tiga hari lepas..kami gi umah my bro yie kat Sungai besi..first time gi umah baru dia..bawa mama skali..mama tido umah aku satu malam jer..esk tu da nak gi KL..tido umah bro yie 1 malam,,esok tu xtau nak pi mana..aku cadangkan kat my hubby gi Alamanda..hehe..bleh jumpe my pren..

kat alamanda aku jumpe yon, sal dan kawan dorang..ada gak ajak mala dan groh..tapi masing2 ada keje...kami makan kat RASA..food court alamanda..lama da x gi sana..sal sempat gak bergambar ngan Zafran..

Zafran wif aunty Sal

Masa ni Zafran steady jer..pastu merengek-rengek..nak tido agaknye..last2 tertido atas riba ayahnya..hehe..ibu lak best jer borak ngan kawan2..hihihi...bila lagi ibu nak dpt peluang mcm ni kan..ayah kena paham larr..muahahaha...

Pas makan2 kitorg pun menuju ke destinasi masing2...dalam perjalanan ternampak busha utk bby..ape lg..beli satu jer..hehe..then,aku ke bilik bby sbb nak salin pampers bby..hubby ke surau.. pastu kami menuju ke MPH sbb nak beli flash card utk bby..nnt leh ajar bby.. :)

Destinasi seterusnya nak round2 putrajaya dan nak jumpe mmber2 lain..memandangkan tuan punye umah yg kami nak berteduh tu suh smpi lepas maghrib..xsampai round mana2 pon lagi..abg ismail call suh datang umah terus..huhu...lau x..leh jumpe mala dan groh..

RaWaTan aKaR gIGi ~

Salam..
huhh..lastly aku gagahkan jgk diri ni utk menyerah ke doc gigi...aku ni jenis yg takot jmpe doc gigi..dari dlu lagi..wawawa... hubby call member dia ty klinik gigi mana yg ok..then member dia cakap klinik yeow kat melaka raya... ptg smlm aku gi ngn hubby n zafran..klinik ni baru lagi buka..brg2 dlm klinik tu pon sumer baru2..doc pon muda lagi..masa aku gi tu ada sorang patient je..pastu baru turn aku...

Smpi je turn aku, aku ckp nak tampal gigi berlubang..pastu doc tu cek..dia ckp gigi aku da mati..dalam ati aku..kne cabutkah?? aku xmo cabut..sakitt..uwaaaa...tp doc tu cakap xyah cabut..dia suh aku wat rawatan akar...ape tu rawatan akar??huhu..apa yg aku paham doc tu cakap, rawatan akar dilakukan apabila gigi sudah mati iaitu lubang terlalu dalam yg mana melibatkan saraf gigi...kos untuk rawatan akar RM450..mahal tu... aku ckp kne ty husband dlu..then hubby ckp ok..wat jer..wat sementara ni doc hanya wat tampalan sementara..lagi 2 minggu kene jumpa doc untuk wat rawatan akar tu...best klinik ni..doc pon ok..aku wat cuci gigi gak..xsakit pon..pandai dia wat..soft jer..aku da mula xtakot gi klinik gigi..muahahha...sempat gak kami posing di klinik ni...hehehe

comey je anak ibu posing :) hehehe

zAfRan dAh 2 bUlAn ~

Salam :)

Hari tu gi check up Zafran untuk 2 bulan.. berat zafran da 5.6 kg, tinggi 57 cm...alhamdulillah anak ibu da besar, sihat dan kuat..zafran kne amik injection utk 2 bln...masa kne cucuk tu..zafran nangis jap..pastu brenti..duk jap nangis lagi..wat muka sedih..myb dia teringat masa kne cucuk dalam wad tempoh hari..huhu..nurse tu trus bagi ubat demam..malam tu badan Zafran panas sikit..myb tindak balas ubat yg di inject tu...tp alhamdulillah pagi tu badan zafran da xpanas da...anak ibu kan kuat :)


gelagat zafran..hehe..sepanjang 2 bulan ni zafran da kenal ibu n ayah dia..kalo nmpak je ibu n ayah..dia senyum jee...:) dah pandai senyum..da pandai nak capai benda yg kita kasi.. harap anak ibu ni cepat membesar,sihat, cerdik...

zAfRan dApAt hAdIaH dArI mAmI bAlQis & uMi IrA ~

Salam..

Dalam kul 6 ptg lebih tetiba kak balqis, abg ismail dan mak sampi...terkejut jgk sbb umah xkemas..hehe.. aku wat air jer laa..mak lak minta air oren... aku bawa air oren yogurt... tetiba mak cakap..air ape ni?? xsedap..muahahha..mana aku tahu mak nak air oren gas..huhu...abg ismail lak tergelak2 kat aku..huhu..aku xamik ati pon sbb air oren bkn aku yg wat..hahaha...

cantik je hadiah yg kak balqis bagi..rupanye dorang gubah sendiri hadiah ni...

ada dua pasang baju, 4 jenis mainan dan wipes tissues

Terima kasih Mami Balqis dan Umi Ira :)

fIrSt tImE bAwa ZafRaN kE jJ ~

Salam...

Sebelum ke Jj, zafran da berlatih duk dalam stroller dia..blatih kat umah je..memula tu takot..dia nangis xnak duk dlm tu..aku paksa jgk..haha..dia takot kalo kita tolak dia dari belakang..sbb xnampak muka si penolak..haha..so, aku tolak dia dari depan ler..biar nmpk muka sapa yg tolak dia..camni baru ok...

Masa ni zafran baru sedar dari tido..dia nangis jap sbb xnampak ibu n ayh dia..hehe..da nmpak baru ok..then sambung tdo balik..hihi..

Mak n ayah dia ape lagi..tgk anak sambung tido..trus je ngap chiken chop black papper nih..huhu..

Zafran dan ibu sempat berposing..ehehe

sEpaNjAng aYaH ZafRan dI kAmpOng ~

hmmm...sepanjang hubby kat kg..nmpaknye zafran makin sihat..da mula ceria balik :)..alhamdulillah..

Ni gambar zafran masa tido...senyum masa tido..nampak gusi je..hehe..gigi xda lagi..haha

hehe..zafran di mandi oleh mama...jom mandiiii...yeaaa!!

6 hari hubby cuti...then, trus bawa kami balik melaka memandangkan zafran pon da sihat...

Jom ikot saya ke Melaka :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

bLoG uNcLe

uncle punya blog

Waktu Solat! Jom Menunaikan Solat di Awal Waktu :)

cLOcK

c0uNtEr

free html visitor counters

cLiCk mE

MuHaMMaD zAfRaN

MuHaMMaD zAfRaN

aBouT ME

My photo
pASIR mAS, kELANTAN, Malaysia
Now, staying at Taman Bertam Perdana, Melaka, Malaysia. A 30th years old. wife of Mohd Khuzaifah and work at home. Join Shaklee pada 25 Jun 2012, dari group JUTAWAN (PM Cery), S2U (PM Iffah Anuar), MSE (Master Nadiah). Mom of Zafran & Zara :). You can call me Wani :)

I f0ll0w U, U F0ll0w mE

FolL0wERs

My Other Blog

  • Lemak Baik - Antara banyak-banyak lemak, lemak apa yang sihat dan diperlukan oleh badan kita? Lemak ni ada lemak jahat dan lemak baik tau!Lemak baik tu adalah asid l...
    2 weeks ago

PoPuLaR PosTs

wanipc. Powered by Blogger.