j0m rEgIstEr HeArTbEaT..CLicK --> sIgN uP --> $$$

** j0m k0nGsi LinK k0rAnG dI SinI! =) **

0uR fAmiLy

Usia perkahwinan kami ;)

RaWaTan aKaR gIGi ~

Salam..
huhh..lastly aku gagahkan jgk diri ni utk menyerah ke doc gigi...aku ni jenis yg takot jmpe doc gigi..dari dlu lagi..wawawa... hubby call member dia ty klinik gigi mana yg ok..then member dia cakap klinik yeow kat melaka raya... ptg smlm aku gi ngn hubby n zafran..klinik ni baru lagi buka..brg2 dlm klinik tu pon sumer baru2..doc pon muda lagi..masa aku gi tu ada sorang patient je..pastu baru turn aku...

Smpi je turn aku, aku ckp nak tampal gigi berlubang..pastu doc tu cek..dia ckp gigi aku da mati..dalam ati aku..kne cabutkah?? aku xmo cabut..sakitt..uwaaaa...tp doc tu cakap xyah cabut..dia suh aku wat rawatan akar...ape tu rawatan akar??huhu..apa yg aku paham doc tu cakap, rawatan akar dilakukan apabila gigi sudah mati iaitu lubang terlalu dalam yg mana melibatkan saraf gigi...kos untuk rawatan akar RM450..mahal tu... aku ckp kne ty husband dlu..then hubby ckp ok..wat jer..wat sementara ni doc hanya wat tampalan sementara..lagi 2 minggu kene jumpa doc untuk wat rawatan akar tu...best klinik ni..doc pon ok..aku wat cuci gigi gak..xsakit pon..pandai dia wat..soft jer..aku da mula xtakot gi klinik gigi..muahahha...sempat gak kami posing di klinik ni...hehehe

comey je anak ibu posing :) hehehe

zAfRan dAh 2 bUlAn ~

Salam :)

Hari tu gi check up Zafran untuk 2 bulan.. berat zafran da 5.6 kg, tinggi 57 cm...alhamdulillah anak ibu da besar, sihat dan kuat..zafran kne amik injection utk 2 bln...masa kne cucuk tu..zafran nangis jap..pastu brenti..duk jap nangis lagi..wat muka sedih..myb dia teringat masa kne cucuk dalam wad tempoh hari..huhu..nurse tu trus bagi ubat demam..malam tu badan Zafran panas sikit..myb tindak balas ubat yg di inject tu...tp alhamdulillah pagi tu badan zafran da xpanas da...anak ibu kan kuat :)


gelagat zafran..hehe..sepanjang 2 bulan ni zafran da kenal ibu n ayah dia..kalo nmpak je ibu n ayah..dia senyum jee...:) dah pandai senyum..da pandai nak capai benda yg kita kasi.. harap anak ibu ni cepat membesar,sihat, cerdik...

zAfRan dApAt hAdIaH dArI mAmI bAlQis & uMi IrA ~

Salam..

Dalam kul 6 ptg lebih tetiba kak balqis, abg ismail dan mak sampi...terkejut jgk sbb umah xkemas..hehe.. aku wat air jer laa..mak lak minta air oren... aku bawa air oren yogurt... tetiba mak cakap..air ape ni?? xsedap..muahahha..mana aku tahu mak nak air oren gas..huhu...abg ismail lak tergelak2 kat aku..huhu..aku xamik ati pon sbb air oren bkn aku yg wat..hahaha...

cantik je hadiah yg kak balqis bagi..rupanye dorang gubah sendiri hadiah ni...

ada dua pasang baju, 4 jenis mainan dan wipes tissues

Terima kasih Mami Balqis dan Umi Ira :)

fIrSt tImE bAwa ZafRaN kE jJ ~

Salam...

Sebelum ke Jj, zafran da berlatih duk dalam stroller dia..blatih kat umah je..memula tu takot..dia nangis xnak duk dlm tu..aku paksa jgk..haha..dia takot kalo kita tolak dia dari belakang..sbb xnampak muka si penolak..haha..so, aku tolak dia dari depan ler..biar nmpk muka sapa yg tolak dia..camni baru ok...

Masa ni zafran baru sedar dari tido..dia nangis jap sbb xnampak ibu n ayh dia..hehe..da nmpak baru ok..then sambung tdo balik..hihi..

Mak n ayah dia ape lagi..tgk anak sambung tido..trus je ngap chiken chop black papper nih..huhu..

Zafran dan ibu sempat berposing..ehehe

sEpaNjAng aYaH ZafRan dI kAmpOng ~

hmmm...sepanjang hubby kat kg..nmpaknye zafran makin sihat..da mula ceria balik :)..alhamdulillah..

Ni gambar zafran masa tido...senyum masa tido..nampak gusi je..hehe..gigi xda lagi..haha

hehe..zafran di mandi oleh mama...jom mandiiii...yeaaa!!

6 hari hubby cuti...then, trus bawa kami balik melaka memandangkan zafran pon da sihat...

Jom ikot saya ke Melaka :)

zAfRaN wArdEd - aLerGiC ~

Salam...

Masa 40 hari..zafran kne alergic...memula tu sikit je kat peha..aku ingatkan gatal2 biasa..letak ubat..pastu mlm tu ada kat leher pulak...mama ckp kne bawa jumpa doc..aku bawa kat klinik kesihatan..dia ckp ruam gatal biasa je..pastu bagi cream calamine utk sapu kat merah2...balik umah je aku trus sapu kat badan dia...mlm tu badan zafran mcm demam..panas jer..aku da mula risau..aku dan mama  xtido jaga zafran..risau sgt...esok pg je..terus gi hospital...mmg masa tu satu badan da kne...

pagi tu sebelum gi hospital xda lagi kat muka

Masa ni kat hospital..aku amik gambar Zafran masa dia tido..merah2 da mula ada kat muka..

Pas kne amik darah...doc ckp zafran kne warded.. aku masuk hospital lati p.mas..dekat skit ngan umah...malam pertama aku ngan zafran je..kalo mama teman, xda org nak hntr adik sekolah plak...mlm tu zafran xleh tido..asyik terjaga je...jap2 nak susu..

Petang keesokkannye...zafran asyik nangis je..aku pon da buntu xtau nape dia nangis mcm sakit2 je..sakit kne cucuk ke ape..yer laa bbykan xleh bagi tau..ngan aku2 skali nangis...ada mak cik dtg tempat aku baca2 kat zafran..pastu diam laa kejap..aku da risau..mlm tu aku suh mama teman skali..alhamdulillah zafran tido lena...

Pas mama balik je pagi tu..Zafran nangis lagi mcm smlm...makcik2 kat ward tu pon tlg tenangkan zafran..pastu ok skit...then nangis lagi..nurse plak amik..diam kejap...mcm tu lah...tgh hari tu mama dtg, cik nah (mak sdara), pok da (pak cik)...cik nah nurse kat hospital lati tu...Cik nah suh tukar duk katil lain..mana tahu Zafran xleh duk situ..pastu keluar laa citer..sblm ni pon kalo bdk2 masuk ward duk katil tu mmg akan nangis jer...adoiiii..nape laa baru bg tau..huhhhh!!! geram je rasa...

Alhamdulillah..pas tukar katil..zafran da xnangis mcm sblm ni...cuma aku xtahan duk spital sbb nurse asyik nak cucuk zafran je..aku rasa mcm nak bawak lari je zafran...tapi bile zafran nak baik...adoiiii....xputus2 aku berdoa supaya zafran cpt sembuh..xsanggup tgk zafran asyik kne cucuk je... hari ke 3 zafran nmpak ok dah..da xda merah2 da kat badan dia..alhamdulillah..syukur sgt..mgkin hari ni da bleh balik...

hari ke 3 di hospital

Aku tanya nurse...kami da boleh balik ke?? nurse tu tergelak je..dia ckp "eh..nak balik dah dia.."..huhu..nmpak gayanye kne duk lagi laa kat hospital ni...adoitttt...malam ke 3..mama teman lagi...terima kasih mama :)..sib baik mama ada..kalo x..aku xtau laa mcm mana ngan zafran je 2 org... mlm tu aku risau tgk zafran..merah2 tu nak ada balik...memula sikit..pastu banyak balik..tapi xsebanyak sebelum ni...aku nekad..mcm2 mana pon nak balik jgk esok!!...

Mek (nenek) pun setuju kalo bawa balik...pagi hari ke 4 tu doc dtg cek...aku ckp ngan doc nak balik..doc mcm xkasi..aku ckp "umah saya dekat doc..nnt kalo ada apa2 saya datang plak"..doc ckp "kalo awak nak balik boleh..awak kne sign dlu"...maksudnye kalo aku balik..then jadi ape2 kat bby..dia xkan bertanggungjawab...masa tu aku mmg nekad da nak bawa zafran balik...

Hari ke 5...alhamdulillah merah2 da xda..aku rasa syukur sgt2...kebetulan plak ayah zafran baru balik ari tu...ayah dia balik, trus je baik..agaknye bby nak jumpa ayah :)

mUhaMMaD ZaFrAN ~

Salam :)

Nama Muhammad Zafran bermaksud kejayaan yang terpuji..Ibu doakan semoga kejayaan sentiasa mengiringi anak ibu ni...

Zafran kne jaundis masa hari ke 6..memula cek SB 274..tinggi tu..dua hari pastu kne amik darah lagi..alhamdulillah turun ke 264...sib baik xkne admit..sbb biasanye kalo lebih 250 mmg da kene admit hospital..smpi lebam tgn zafran kne amik darah..sian aku tgk..xsampi hati..mcm2 da wat..mandi akar kayu, daun belimbing buluh...pas 2 minggu, da OK..sempat gak kne amik darah utk cek hati..alhamdulillah result ok...

Muhammad Zafran..hari ke 3

hari ke 4


11 hari

pEnGaLamaN bErSaLin aNaK pErTamA pArt 2~

okeh bersambung dari part 1..lepas kne cucuk..datang sorang doc sdg bebel2 kat doc yg cucuk aku..."awak baru nak menulis?..ni bukan masa nak menulis..dah2 brenti menulis..jap lagi awak boleh tulis brapa brapa byk awak nak"...Aduss..aku wat xtau je...doc yg bebel2 tu laa yg akan pusingkan bby aku nnt..doc tu pon scan bby..smbil ckp.."kuku saya ni panjang..xpotong lagi"..geram je aku dgr..doc boleh kuku panjang ke?? haishhh!!! pas scan..nmpk bby dlm keadaan baik je..doc tu letak byk jelly or krim (aku pon xtau) utk licinkan kulit supaya sng nak pusing bby...memula dia pusing xsakit..aku rilex jer..muahaha..pastu dia panggil sorang lg geng dia..bermakna 2 org pusingkan bby aku nih..uhhhh..sakit giler time dorang da hampir berjaya pusing..lastly xberjaya jgk..bby berpusing balik tempat asal...sorg doc tu ckp "da abis da tenaga saya pusingkan bby ni"...bleh bayangkan x?? kuat giler dia pusing bby..sakit woo..smpi terangkat-angkat kaki ku...3 kali dorang try pusing..xberjaya jgk..last2 dorang scan..jantung bby da lemah...so, dengan segala hormatnye..dorang suh aku sign utk wat operation on da spot..huhuhu...

Aku pon terkejut sbb mmg xsangka kne operat ari yg sama...aduss..pastu dtg la nurse n hubby ku..nurse tu suh aku salin baju hospital..pastu dia masukkan tiub air kencing..malu giler..tp nurse tu rilex jerr... aku kne bawa ke dewan bedah..tp kne naik ambulans..time tu plak duk brebut ambulans dgn patient tumpah darah..nak kne hntr gi icu...yg kes aku ni pon urgent jgk..last2 dorang bawa aku dlu...smpi je kat dewan bedah..aku rasa cam nak terkencing je..then, bgtau nurse..."saya nak gi bilik air..nak kencing".."kencing jer..xper...da ada tiub utk air kencing.."..adusss...camne ni...sungguh xselesa!!!! last2 aku xkencing pon.. mmg sejuk yg amat kat dewan bedah...dtg sorang doc kat aku "bby ada gerak2 x??".."saya xrasa pon bby saya gerak"..then..muka doc tu cam pucat jer...cpt2 dia cari alat utk test jantung bby... alhamdulillah jantung bby gerak lagi..tapi aku rasa bby mesti da mula nak lemah da tu...

datang lagi doc..katanye dia pakar bius..suh aku sign utk bius separuh tubuh jer... pastu dorang bawa aku masuk bilik bedah...mmg cuak jgk aku time tu tgk mcm2 alat ada..ngan sport light yg bulat tuh..mcm aku tgk dlm tv.. skg bleh tgk live ok!!!...masa tu aku redha jer..ikotla dorang nak wat pe pon..aku ni turut perintah je...haha..dorang suh aku duduk..smbil peluk bantal sbb nak bius...sorang pegang bahu aku..katanye suh wat lembut bahu and wat rilex je..aku pon wat rilex jer laa..xrasa sakit pon masa bius tu..cuma rasa kebas kat kaki belah kiri...

doc : wani, angkat kaki dua2 belah
aku : xboleh laa
doc : ok..baguss!! rasa x??
aku : rasa
doc : rasa mcm ape??
aku : rasa macam kne cubit
doc : rasa lagi x??
aku : rasa lagi
doc : rasa mcm ape??
aku : mcm benda tajam

pastu aku rasa mcm benda tajam tu zappppp...kat perut aku..sakit yg teramat..then dorang amik klorofom ke..benda ape ntah letak kat hidung aku...trus aku xsedarkan diri........

sedar2 je...aku dgr sore doc duk ulang2 "wani, sakit x??"...aku jwb "xsakit sgt"..aku sedar2 je tgk jam kat dinding da pukul 2.30 ptg...perut aku pon da kempis..dlm ati..."mana bby aku??" tapi xtertanya pon...dtg nurse bawa aku masuk wad..masa tu pon bby xda lagi ngan aku...sib baik hubby ada...hubby ckp bby kne masuk wad..sbb masa bby kuar tu..bby kne bg oksigen..bby diam je masa kuar...xnangis pon...so, dorang kne monitor bby dlu..."Ya Allah, selamatkanlah anakku..semoga anakku berada dalam keadaan selamat dan sihat"...doa jela yg mampu aku wat masa tu... aku suh hubby gi tgk bby n amik gambar bby...xsabar nak tgk bby!!!

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

Inilah Muhammad Zafran bin Mohd Khuzaifah...
alhamdulillah telah selamat dilahirkan ke dunia...
berat : 3.4 kg
masa lahir : 12:34 tgh hari
tarikh lahir : 10 Mac 2011 bersamaan 5 Rabiul akhir 1432H
hari : Khamis
  

pEnGaLamaN bErSaLin aNaK pErTamA pArt 1~

Salam :)

Nak citer bermula aku kne gi jumpa pakar sakit puan kb coz doc kat klinik kesihatan suh aku refer kat sana memandangkan kandungan songsang..sbnrnye bby dari mula lagi songsang..dia da selesa duk camtu..bila gi jumpa doc pakar..katanye ada 3 cara untuk lahirkan bby aku nih..

pertama : c-zer..huhu dgr c-zer..kecut perut jgk aku..dah laa kandungan first..tp kalo da ketentuanNya..aku redha jer..doc ckp risiko bsalin c-zer nih lebih pada ibu sbb takot tumpah darah ker..kne stanby ler..

kedua : normal tp kuar bontot bby dlu katanya..aku da terbayang..kalo kuar bontot bby dlu..mesti bukaan besar..n kne jahit byk..hehe..maklum laa first time..tp risikonye lebih pada bby..

ketiga : normal jgk..tapi try untuk pusingkan bby tu dlu..kalo bby berpusing, alhamdulillah bleh bersalin cam biasa..pastu pas pusing tu kalo xrasa nak bersalin lg..bleh balik umah dlu..tunggu smpi due date...tp kalo xberjaya?? camne??

doc cadang suh aku pusingkan dlu..katanya ada lg ruang kosong dlm perut aku ni..kemungkinan bby nak berpusing tu ada lg katanya...so, aku ikot je la saranan doc tu..smbil dlm ati ckp moga2 berjaya dipusingkan bby ni dan boleh bersalin normal... doc wat appointment 10/3/2011 utk pusing bby..doc pesan suh aku puasa ari tu..mula dari 12 tgh mlm smpi nak gi pusing...

Aku tepon hubby..inform bby nak kne pusing 10/3..sib baik hubby smpi umah 9hb..leh laa hubby teman nnt..mlm tu aku berpuasa laa..sbb esoknye nak gi pusing..tp aku ni rilex jer...rasa takot tu xda lg..hehe...
Aku bertolak dari umah ngan hubby pukul tujuh pagi sbb appointment tu pukul 8 pagi kat dewan bersalin hospital kb..


Smpi je kat dewan bedah tu..kne register dlu..pastu kne amik air kencing..then, wat CTG utk cek jantung bby..kalo OK, bleh ler pusing bby..alhamdulillah sumernye OK...tp utk pusing bby tu aku kne tunggu lama skit sbb ada kes patient tumpah darah..sumer doc kat patient tu..subhanallah..ada nurse ckp patient tu kene buang rahim..nauzubillah... dalam pukul 10 pagi baru la doc panggil...aku di letak kat satu ruang ni...bila tgk mcm ada tv,mesin2 ape ntah..mula laa aku kecut perut...dup dap..dup dap..jantung...huhhh.. menakotkan...

Sempat lg aku amik gmbar dlm bilik nih..hehe...doc suh aku baring kat katil..smbil baring..sempat aku snap pic..haha.. then doc dtg dgn jarum, cucuk aku..masukkan ubat antibiotik..sakit woo..berair mataku..uhukkk...


bAtIk 3 sErAnGkAi ~

Salam :)
Masa kat kg..mmg aku bercadang nak beli kain batik..ore kelate kato..kain sarung.. sbb aku ni jarang pkai kain batik..so,beli la 3 helai..aku beli kat market pasr mas..murah je kain batik ni..satu RM12 je..tapi tu pon aku minta kurang lg..haha..aku tawar RM10 satu..tapi akak tu xkasi...kalo aku amik 3 dia kasi RM32..ok la tu...asalkan ada diskaun..hehe..tawar-menawar tu kan sunnah :)

ni la kain batik tu..aku pilih color merah, biru n hijau.. :) suka tgk corak cantik2 :)

Ni la dia Muhammad Ariff..adik bongsu aku..hehe..pakai neck tie jumpa kat mana ntah..ni mesti kebas yg abg2 dia punyer..haha..pastu nangis xleh nak buka..lawak2...

sEpaNjaNG dI kAmPonG ~

Salam :)
Da lama xtulis n3 ni..rasa mcm da xreti nak mengarang..huahuahua...ayat pon da berterabur... nak citer sepanjang aku di kg..mcm2 benda rasa nak makan..memula tu aku wat karipap..first time wat..keras woo..hahaha..tapi ku telan jgk...pastu rasa nak makan donat..pon wat sendiri jgk...hehe... nak tunjuk hasilnya malu..hihi..tp utk kenangan..aku publish jgk laa..:p

Ni aiskrim pulut..huhu...nah amik!! sume nak makan..nnt pas deliver da kne pantang..lambt plak laa nak merasa aiskrim ni..ngeh ngeh...best plak aiskrim ni..thanks to khalis sbb belanja kami semua..nnt blanja lagi okeh!! hehe

"Sek kito jgn pecoh.... bera xpo"..huhu..ni kerja ikram n kolis laa..thank to Ja sbb belanja cake yg sedap ni..rasa cam xpuas je mkn kek ni..hehe..kek secret recepi mmg sedap2..harga pown sedap gak..hahaha..

Donat sebelum digoreng..huhu..donat wat sendiri ni taw..hikhikhik

hasil donat yg dah digoreng n disalut gula..adik ckp sedapnyee donat ni..walaupon keras..muahaha...

Karipap ni pon adik ckp sedao..kahkahkah...semuanye sedap bg dia..haha..first time wat karipap..ok la tuu..kuikuikui...

BeLiMbIng BuLuH ~

Nak perkenalkan belimbing buluh..hehe..pada sape2 yang belun kenal lagi mcm mana buah belimbing buluh ni..meh nak tunjuk..



Pokok belimbing buluh ni ada depan umah aku jerr...lebat sgt buahnyee...anak aku kne jaundis ari tu..aku rebus daun belimbing buluh..pastu mandikan dia..alhamdulillah dah sihat skarang...cuba laa..
Rasa buah ni masam2 tapi sedap..aku makan wat ulam..cicah ngan budu..hehe..

Terdapat satu petua jika anda ada menghidap penyakit darah tinggi , petik 3 biji buah Belimbing Buluh, potong kecil-kecil dan rebus. Minum air rebusannya selepas sarapan pagi setiap hari. Daun belimbing buluh juga boleh digunakan untuk bayi yang diserang penyakit kuning dengan merebus daun belimbing tersebut dan dimandikan dengan air rebusan tersebut untuk meredakannya.

Buah Belimbing Buluh sebenarnya mengandungi banyak khasiat yang tidak ternilai. Daunnya apabila digiling halus dan dilumur boleh menghilangkan jerawat dan melembutkan kulit di muka, sakit-sakit sendi serta panau. Jika direbus pula, ia boleh mengubati batuk, menurunkan tekanan darah tinggi dan pitam.
 

SeT tILam KeKabu + BaKul bAbY ~

Da lama survey nak beli tilam kekabu..lastly aku beli kat rantau Panjang..murah jerr..set suma skali RM140..mmg puas ati laa..tilam pon besar...dapat 3 jenis bakul...sempat gak aku amik gambar..hehe..aku pilih set warna biru :)

Set tilam..

set bakul

Ni aku try pakai sarung tilam yg lama..pon muat jgk..hehe

gUla-Gula UdaNg

Salam :)

Fuhh.. da lama da rasanye ku xupdate blog nih..huhu...skg nak update cerita2 terdahulu...
ok, nak citer kat lcct...tq sgt kat mmbr2 ku yg sudi jumpe walaupon saat2 akhir..sib baik sempat jumpa..thanks kak lid, yon n wa...da lama rasanye xjumpe..nnt kite jumpa lgi ekk..time tu aku kne bawa baby laa..huhu...ddorang smpi bape minit je lagi nak blepas..sempat gak laa borak2 pendek..hehe..rindu korang sumer...masa nak naik flight dorang tanye da bape bln..aku ckp baru 5 bln..muahaha...padahal pregnant 8 bln lebih da..sepatotnye mmg da xbleh naik flight..disebabkan perutku yang xberapa nak nampak ni..sib baik dorang caye..smpi kat airport kb mama, ikram n adik arif amik daku..dorang tunggu kat KFC..sajerlaa tu nak suh belanja KFC..muahaha... pas makan2, trus balik umah...

Ni aku nak tunjuk gula-gula udang dari China..adik ku bawa balik..katenya boss dia yang bagi..best sgt..besar2 lak tu..hihihi...dlu suka mkn gula2 ni..tapi made in malaysia laa..hehe...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

bLoG uNcLe

uncle punya blog

Waktu Solat! Jom Menunaikan Solat di Awal Waktu :)

cLOcK

c0uNtEr

free html visitor counters

cLiCk mE

MuHaMMaD zAfRaN

MuHaMMaD zAfRaN

aBouT ME

My photo
pASIR mAS, kELANTAN, Malaysia
Now, staying at Taman Bertam Perdana, Melaka, Malaysia. A 30th years old. wife of Mohd Khuzaifah and work at home. Join Shaklee pada 25 Jun 2012, dari group JUTAWAN (PM Cery), S2U (PM Iffah Anuar), MSE (Master Nadiah). Mom of Zafran & Zara :). You can call me Wani :)

I f0ll0w U, U F0ll0w mE

FolL0wERs

My Other Blog

  • Lemak Baik - Antara banyak-banyak lemak, lemak apa yang sihat dan diperlukan oleh badan kita? Lemak ni ada lemak jahat dan lemak baik tau!Lemak baik tu adalah asid l...
    2 weeks ago

PoPuLaR PosTs

wanipc. Powered by Blogger.